Creațiile lui Gigi Căciuleanu, din nou pe marile scene europene

“Uf” și “L’Om DAda”, la Roma, Veneția, Londra, Bruxelles și Paris.

Două creații coregrafice recente semnate de cel mai important coregraf român la ora actuală, Gigi Căciuleanu, vor fi prezentate pe mari scene din Europa, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR).

Două reprezentații cu “Un Minut de Dans sau UF!!!” vor avea loc pe 27 mai la Roma, la Teatro Parioli, și pe 29 mai la Veneția, la Teatro Goldoni, urmând ca, în toamna acestui an, să fie programate spectacole semnate de Gigi Căciuleanu  și în alte săli de renume ca Sadler’s Wells/Londra, Bozar/Bruxelles, Centrul Pompidou/Paris. Institutul Cultural Român va reveni cu detalii, după stabilirea condițiilor de organizare și prezentare.

Caciuleanu-ICR

“Un Minut de Dans sau UF!!!” este un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzica lui Paul Ilea, cu Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Ana Vișan şi Răzvan Stoian. Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu.

“L’Om DAda” este un spectacol produs sub auspiciile Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company și Fundația Art Production și cu sprijinul Institutului Cultural Român.

ICR a mai sustinut anterior turneele internaționale ale spectacolului “D’ale noastre”, prezentat publicului din Lisabona, Paris, Bruxelles, Sofia, Chișinău, precum și “Folia, Shakespeare & Co”, prezentat la Lisabona.

“Acest parteneriat al ICR cu Gigi Căciuleanu promovează cultura la nivel de excelență. Susținerea unor astfel de proiecte reprezintă cel mai bun exercițiu de marketing cultural pe care îl poate efectua ICR. Vrem să atragem, să creștem și să fidelizăm consumatorii de artă nu doar din România, dar și din afara ei. Aceasta este de fapt misiunea ICR, să promoveze personalități de forță, care au capacitatea de a câștiga un capital de imagine imens”, a declarat Nagy Mihály Zoltán, Vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

“Artiștii nu pot trăi fără să se arate, nu putem trăi separați de lume. UF mă reprezintă, „mă despoi” în fața publicului și se arată „despuiați” și cei doi actori, pe care îi pun în situații dificile, la fel cum îl pun și pe Paul Ilea, compozitorul. Toți trebuie să improvizeze. UF demistifică de fapt corpul ca templu, prin umor și spontaneitate. Teatrul Național București și Institutul Cultural Român sunt platforme prestigioase, le mulțumesc pentru că promovează teatrul coregrafic. Coregrafia e drumul cel mai frumos între două puncte. Teatrul coregrafic ar trebui văzut din tavan, pentru ca desenul de pe scenă să fie mai vizibil. Verbul teatral este și el o emanație a corpului, așadar ar putea aparține nu doar teatrului, ci și dansului”, a declarat Gigi Căciuleanu.

“Prin Gigi Căciuleanu, Tzara, un avangardist, se clasicizează, iar Shakespeare, un clasic, devine experimental. A reușit să facă astfel încât actori care nu au mai dansat niciodată să danseze și să-și găsească locul în spectacole. Gigi Căciuleanu are o contribuție majoră la cultura românească, reprezintă o școală de dans și teatru coregrafic”, a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București.

“Ceea ce e special la Gigi Căciuleanu este că nu e doar un practician, ci și un teoretician, Marii oameni de cultură rezistă peste veacuri când au în spate un concept, o poetică. În “Vânt, volume, vectori” lanseaza termenul de corezofie, coregrafia ca știință”, a declarat prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT – Teatrologie).

Gigi Căciuleanu a primit recent premiul de excelență la cea de-a 24-a ediție a Galei Premiilor UNITER. Senatul i-a acordat acest premiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc.

“Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” a fost înființată cu sprijinul JTI, corporație care s-a remarcat de-a lungul anilor prin susținerea predilectă a dansului contemporan. „Întâlnirile JTI”, eveniment definitoriu pentru identitatea companiei, organizat anual începând din 2000, reprezintă un reper al calității pentru iubitorii acestei arte. De mai bine de 20 de ani, JTI sponsorizează, în România, unele dintre cele mai importante evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, TIFF, Festivalul de film Comedy Cluj, turneele naționale Pianul Călător, Flautul de Aur, Duelul Viorilor etc.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu