Unul dintre cele mai amuzante lucruri pe care le veți privi astăzi.
Totul a început cu aproape șase ani în urmă, când artiştii finlandezi Tellervo Kalleinen și Oliver Kochta-Kalleinen s-au gândit să transforme plângerilor de zi cu zi ale oamenilor în cu totul altceva.
“În finlandeză există un cuvânt, “valituskuoro”, care se traduce prin “corul plângerilor” și este folosit pentru a descrie situaţiile în care o mulţime de oameni se plâng în acelaşi timp. Și ne-am spus: nu ar fi fantastic dacă am interpreta acest cuvânt literal şi am organiza cu adevărat un Cor al Plângerilor?”
Și cum conceptul este universal, cei doi artiști au prins a organiza Coruri ale plângerilor în mai multe orașe ale lumii: de la Birmingham la Budapesta, din Helsinki în Hamburg și de Ierusalim la Chicago, Corurile Plângerilor au acoperit nemulțumiri dintre cele mai diverse, de la cele legate de locul de muncă sau trafic și până la cele legate de vreme, pisica prietenului sau bunica neprietenoasă.
“Definim plângerile ca fiind “insatisfacţia fără acţiune”, dar, cu toate acestea, în spatele celor mai multe plângeri există o idee, o credinţă sau o valoare căreia o oersoană îi este dedicată. De aceea plângerile conțin potenţialul de a fi o putere de transformare. Revoluţia din Germania de Est, de pildă, s-a petrecut pentru că o masă critică de oameni a fost nemulţumită şi s-a plâns de problemele vieţii de zi cu zi. Există însă și un alt aspect fundamental în cultura plângerilor. De ce oamenii se plâng despre lucruri pe care nu au puterea de a le influenţa? De ce se plâng de vreme, de exemplu? Plângerea, în acest caz, nu vizează schimbarea lucrurilor, ci mai degrabă construirea unui sentiment comun: nu sunt singur cu problemele mele mici, împărtăşim mai mulți aceeaşi problemă.”
Cum ia naștere un Cor al Plângerilor? Ei bine… “Toţi cetăţenii unui oraş sunt invitaţi să se plângă despre orice doresc şi să se alăture corului. La prima reuniune se decide democratic care va fi conţinutul cântecului. Apoi, un muzician local compune o melodie pentru textul care va fi repetat în 4 sau 5 întâlniri. În final corul corul va cânta melodia în diferinte locații din oraș.”
Acestea fiind spuse, nu mă pot opri să nu mă întreb: ce nemulțumiri ar cuprinde un Cor al Plângerilor organizat într-un din orașele României? Și, dacă vă vine ideea de a organiza unul, găsiți mai multe detalii pe ComplaintsChoir.org.