Cluj-Napoca: cel mai curat aer din Europa

Un clasament al gradului de poluare în cele mai mari orașe europene.

Clasamentul – publicat de Asociația Respire în parteneriat cu revista We demain – a fost realizat folosind baza de date Airbase a Agenției Europene de Mediu (care strânge înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului) și a fost alcătuit pe baza numărului de zile de depășire a unor praguri de către trei poluanți periculoși pentru sănătate care pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancer pulmonare și pot cauza decese timpurii – PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot și ozonul.

Potrivit clasamentului, cel mai curat aer din Europa se respiră în Cluj-Napoca și Edinburgh (însă, mulțumită alfabetului, orașul românesc este creditat cu primul loc). Timișoara se află pe poziția 64, Bucureștiul pe 86, Budapesta pe locul 115, Paris pe 139, iar Sofia pe locul 320. Iată întregul clasament.

aer-curat

Iar acestea fiind spuse, vă invit la o scurtă și frumoasă plimbare prin Cluj-Napoca.

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Laura

    Din notele de subsol constat ca nu alfabetul este raspunzator de primul loc ocupat de Cluj-Napoca ci concentratia medie anuala a dioxidului de azot (16 microg/mc versus 24 microg/mc inregistrate de orasul Edinbourg)si cea a ozonului.

  2. Mihai

    Sa inteleg ca Timisoara si Cluj-Napoca au depasit Iasi-ul si Constanta ca marime?

Adaugă comentariu