Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Un clasament al gradului de poluare în cele mai mari orașe europene.
Clasamentul – publicat de Asociația Respire în parteneriat cu revista We demain – a fost realizat folosind baza de date Airbase a Agenției Europene de Mediu (care strânge înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului) și a fost alcătuit pe baza numărului de zile de depășire a unor praguri de către trei poluanți periculoși pentru sănătate care pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancer pulmonare și pot cauza decese timpurii – PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot și ozonul.
Potrivit clasamentului, cel mai curat aer din Europa se respiră în Cluj-Napoca și Edinburgh (însă, mulțumită alfabetului, orașul românesc este creditat cu primul loc). Timișoara se află pe poziția 64, Bucureștiul pe 86, Budapesta pe locul 115, Paris pe 139, iar Sofia pe locul 320. Iată întregul clasament.
Iar acestea fiind spuse, vă invit la o scurtă și frumoasă plimbare prin Cluj-Napoca.
Din notele de subsol constat ca nu alfabetul este raspunzator de primul loc ocupat de Cluj-Napoca ci concentratia medie anuala a dioxidului de azot (16 microg/mc versus 24 microg/mc inregistrate de orasul Edinbourg)si cea a ozonului.
Sa inteleg ca Timisoara si Cluj-Napoca au depasit Iasi-ul si Constanta ca marime?