Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Sunt oameni de succes, au averi colosale, dar n-au terminat facultatea.
“Nu spun că toată lumea ar trebui să părăsească facultățile. Bursierii au fost de acord să înceteze educaţia formală pentru o perioadă de doi ani, dar apoi pot merge înapoi la şcoală. Problema este că în societatea noastră ipoteza implicită este că toată lumea trebuie să meargă la facultate.” (Peter Thiel)
Jake Nickell – avere estimată: 50 milioane de dolari.
În 1999 a început să studieze web design în cadrul Institutului de artă din Illinois. În 2000, ca (aproape) orice student fără bani, a participat la un concurs online pentru a realiza designul pentru tricoul destinat unui eveniment. Un concurs pe care l-a câștigat și în urma căruia i-a venit o idee: ce ar fi dacă ar exista un site care să organizeze tot timpul un astfel de concurs, iar tricoul câștigător să fie apoi scos la vânzare? O idee care s-a concretizat, în același an, intr-o afacere pornită, împreună cu un prieten, cu doar 1.000 de dolari: threadless.com. Un an mai târziu, Jake Nickell a renunțat la facultate și și-a dedicat timpul antreprenoriatului. Iar astăzi, threadless.com este unul dintre exemplele de succes în domeniul comerțului electronic.
Richard Branson – avere estimată: 4,2 miliarde de dolari
Potrivit Forbes, Richard Branson este cel de al patrulea cel mai bogat cetășean din Marea Britanie. A renunțat la școală pe când avea doar 16 ani, pentru a-și deschide prima sa afacere: o publicație numită – eh, ironiile vieții – Studentul. Astăzi, după mai bine de 45 de ani de atunci, Branson conduce un grup format din peste 400 de companii, cunoscut în lumea întreagă sub numele de Virgin Group. Un nume de companie cu o istorie amuzantă: atunci când Branson se pregătea să înceapă afacerea și se afla în căutarea unui nume, una dintre tinerele angajate i-a spus: “Ce ziceți de Virgin? Suntem complet virgini în domeniul ăsta!”.
David Geffen – avere estimată: 5,5 miliarde de dolari
A terminat liceul în Brooklyn și a început să urmeze cursurile Santa Monica College. Însă a abandonat rapid. A încercat apoi varianta cursurilor serale la Brooklyn College, dar a rezistat doar trei semestre. Și a mai făcut o încercare cu University of Texas. Fără succes și aceasta. Primul său loc de muncă a fost la William Morris Agency, unde s-a ocupat de sortarea corespondenței. Iar pentru a obține acest loc de muncă și-a falsificat CV-ul, spunând că este absolvent de facultate. David Geffen este, între altele, fondatorul Geffen Records și unul dintre fondatorii DreamWorks.
Mark Zuckerberg – avere estimată: 19, 1 miliarde de dolari
Proaspăt căsătorit și cu o afacere la fel de proaspăt listată la bursă, Mark Zuckerberg are, probabil, cea mai cunoscută poveste: a abandonat Harvard în 2004 pentru a se dedica dezvoltării Facebook. Și tocmai pentru că este o poveste atât de cunoscută, se cuvin câteva precizări: da, la facultate a renunțat și Steve Jobs. Însă Jobs era atât de sărac încât nu a putut urma facultatea deși și-a dorit să o urmeze (a vândut sticle goale pentru a avea ce să mănânce și dormea pe jos, pe la prieteni, în timp ce venea la facultate să audieze cursurile chiar dacă, din lipsă de bani, nu mai putea urma oficial cursurile). Și, da, la facultate au renunțat și fondatorii Google Sergey Brin și Larry Page, însă aceștia au revenit asupra deciziei și și-au obținut în cele din urmă diploma de absolvire.
Bill Gates – avere estimată: 61 miliarde de dolari
A intrat la Harvard, în toamna anului 1973 și a renunțat la facultate după doar ani pentru a fonda Microsoft împreună cu prietenul său din copilărie, Paul Allen. Astăzi, Harvard își face un titlu de mândrie din asta și îl numește “cel mai de succes abandon din istorie universității”. Ba chiar mai mult, în 2007 Harvard i-a conferit, onorific, titlul de doctorand în cadrul ceremoniei de absolvire a studenților din acel an. Un eveniment în cadrul căruia Bill Gates a spus: “Am o influență negativă. De aceea am fost invitat să vorbesc la festivitatea voastră de absolvire. Dacă v- aş fi vorbit atunci când ați decis să urmați facultatea, puţini ar fi fost aceia care s-ar fi găsit astăzi, aici.” Și, ca fapt divers: Bill Gates este posesorul celei mai scumpe cărți din lume.
Doar ca în ceea ce-l privește pe Bill Gates ….nu este adevărat! Fiica mea a absolvit în 2007 la Harvard arhitectura ….am fost la acea memorabila inaugurare și Bill Gates a urcat pe podium, și-a scos pălăria și a spus …Hats off to all of you !!! Ati făcut ceea ce eu nu am fost în stare! Bravo! A vorbit frumos, cu respect pentru efortul inimaginabil al graduantilor, și cu mult bun simt și umanitate. Dar nu a sfătuit pe nimeni sa facă ceea ce a făcut el …recunoscând ca a reuși în acest fel este totuși un imens noroc dăruit de soarta …