China: cum a fost creat tunelul prin centrul Pamantului

În China, de pe marginea unei găuri săpate în pământ, se pot fi auzi zgomotele din câmpiile Argentinei.

Probabil că nu există copil care, jucându-se în nisip, să nu se fi întrebat ce s-ar întâmpla dacă s-ar apuca să sape o gaură atât de adâncă încât să treacă prin întregul Pământ și să ajungă pe cealaltă parte. Este o fantasmă împărtășită în copilărie de oamenii din întreaga lume.

Așa se face că, invitați să ia parte la Expoziția Internațională de Horticultură din Xi’an, China, membrii studioului de arhitectură german Topotek1 nu au putut rezista tentației. Și, în grădina pe care organizatorii le-au pus-o la dispoziție, au săpat o gaură care ajunge până în Argentina. Și chiar mai departe…

Vizitatorii care stau pe marginea sa pot auzi mugitul vacilor din câmpiile Argentinei, traficul de pe străzile New-York-ului, zgomotul vapoarelor din portul din Stockholm sau sunetele istorice ale Berlinului.

Firește este o simplă iluzie: “o gradină este un loc care ne transferă într-un spaţiu “străin”: din interior spre exterior, din oraș în natură, de la o cultură la alta. Grădina construită de noi este cupola sub care se ciocnesc două lumi: China și o lume străină care își face apariția, definită de imaginația vizitatorului. Sunetele îl transportă mai departe de gaura de iepure întâlnită de Alice în Țara Minunilor, spre locuri mai exotice, reale sau, poate, doar imaginate”. (Topotek1)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu