Ceilalti Schindleri

De ce unii oameni au ales sa salveze evreii in timpul Holocaustului.

În Budapesta anului 1944 o fetiță evreică este salvată de un ofițer necunoscut din ghearele Holocaustului… Şaizeci şi şase de ani mai târziu aceasta avea să-și adune amintirile într-o carte.

Ceilalti Schindleri, carte semnată de Agnes Grunwald-Spier și lansată recent în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, aduce în fața cititorilor o întrebare incomodă tocmai prin umanitatea ei: ce anume i-a determinat pe unii oameni să îşi rişte viaţa pentru a o salva pe a altora? O carte cuprinzând 30 de povești despre 30 de oameni ce au ales să dea vieții lor – și vieții celorlalți – o altă perspectivă.

Au fost sute, poate chiar mii de tentative de salvare care au eşuat. De cele mai multe ori, din cauza trădărilor din partea vecinilor sau a colaboratorilor locali. Familii întregi au fost ucise pentru că au fost prinse salvând evrei.

Există multă suferință în paginile acestei cărți și, fără îndoială, există povețe de viață care inspiră. Ceilalti Schindleri etse, însă, în primul rând, o carte despre speranță. Și despre umanitate.

“O carte care inspiră și care ne ajută să punem cap la cap un portret al exemplelor de curaj şi moralitate din perioada Holocaustului, precum şi a motivaţiei lor.” (Jewish Book World)

Agnes Grunwald-Spier s-a nascut in Budapesta pe 14 iulie 1944, fiind fiica Lonei si a lui Philipp Grunwald. Cand era doar un mic copil, Agnes si mama ei au fost salvate de la deportare de un ofiter necunoscut. In noiembrie 1944, acestea au fost trimise in ghetoul din Budapesta, de unde au fost eliberate pe 18 ianuarie 1945. Familia a plecat in Anglia in mai 1947. Tatal ei, care a fost arestat de fascistii maghiari si trimis la munca silnica, s-a sinucis in iunie 1955.

A studiat politica si istorie la Universitatea Oxford Brookes in perioada 1963-1966; si-a luat diploma de master in Studii despre Holocaust la Universitatea din Sheffield (1996-1998). Au urmat apoi cercetarile legate de salvatorii din perioada Holocaustului (1999-2009) si publicarea cartii Ceilalti Schindleri in 2010. Lucrarea, cea de a treria purtând semnătura autoarei, a fost tradusa in daneza, portugheza braziliana și română.

Alexandra Horilla

Recomandări

Adaugă comentariu