Un roman recomandat pasionaților de psihologie, psihanaliză și filosofie.
“Când eram mic, mă-ncuiam în baie, mă suiam pe marginea căzii și de-acolo deschideam geamul îngust și pătrat care dădea înspre stradă.Stăteam așa minute în șir, ridicat pe vârfuri și privind la lumea de afară (…)pentru că de acolo nu mă putea vedea nimeni, în timp ce eu îi vedeam pe toți.”
Fragmentul face parte din cel mai recent roman semnat de Florin Irimia, Câteva lucruri despre tine. Un roman apărut zilele trecute la Editura Polirom și un autor pe care l-am urmărit cu un interes deosebit de-a lungul anilor.
Citisem câteva fragmente din roman înainte de a fi publicat și am fost captivată de stilul introspectiv și oarecum ambiguu folosit de către autor. Așa că am căutat romanul în librării și m-am bucurat văzând coperta sugestivă, evocând un punct cheie din evoluția personajului principal.
Trebuie să vă mărturisesc: am citit romanul Câteva lucruri despre tine în doar câteva ore. Este genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână până nu o termini (iar asta nu mi s-a întâmplat de foarte multe ori din perioada liceului, când devoram romanele lui Hugo și Eliade).
Romanul se constituie din confesiunea halucinantă a unui cinic, a unui damnat care luptă pentru a-și schimba destinul și a-și depăși condiția. Discursul este ambiguu, obscur, ambivalent, pe alocuri la limita delirului, la granița dintre vis și realitate. Destinul său tragic este marcat de obsesia imaginii tatălui, pe care îl condamnă la fiecare pas pentru ceea ce a devenit el însuși, pentru disprețul pe care, de-a lungul vieții, îl capătă față de femei și față de relațiile amoroase. Introvertit, cinic, uneori fără scrupule, distructiv și auto-distructiv, personajul refuză, de cele mai multe ori, să-și asume responsabilitatea pentru faptele sale, blamându-și părinții și neșansa de a se fi născut om (“O groază imensa la gândul că aș putea avea un copil, o panică uriașă la gândul că, moștenindu-mi părinții, voi fi un părinte infect.” – p. 62).
Florin Irimia (n. 1976, Iasi), lector doctor la Facultatea de Litere a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Colaborează cu reviste precum România Literară, Observator cultural, Noua Literatură, Dilemateca, Timpul, Suplimentul de cultură,unde semnează cronici literare încă din 2001.
Debutează ca prozator în 2009, în revista Noua Literatură, iar în 2011 publică romanul de debut Defekt, la Editura Brumar.
Publica proză scurtă în revistele Familia, Timpul, Zona Literară, precum și în Ziarul de Iași, în 2012 apare la Editura Polirom cel de-al doilea roman al său, O fereastra întunecată, iar în 2014, cel de al treilea roman – Câteva lucruri despre tine.
“Spovedania” către unui anumit “doctor” abundă în numeroase reflexii și meditații existențialiste, nihiliste și psihanalitice, se perindă între entuziasm și disperare, comic și grotesc, nostalgie și inerție, iubire și ură, credință și scepticism, iertare și condamnare, luptă și resemnare. Se vede nevoit, într-un final, să capituleze în fața uni destin tragic, în fața trecutului pe care nu îl poate schimba, în fața morții iminente. Captiv în propriul trecut, obsedat de imaginea distructivă a tatălui, nu reușește să devină altceva decât o oglindire a acestei imagini.
Titlul – Câteva lucruri despre tine – sugerează că oricine s-ar putea regăsi în rândurile romanului, că suntem ceea ce suntem nu doar prin cum alegem să ne construim ca oameni: anumite informații genetice și traume din copilărie ne afectează pe tot parcursul vieții și nu le putem schimba.
Romanul transmite un mesaj deosebit de puternic și de profund și invită la o analiza detaliată a lumii și a sinelui. Ca o metaforă pentru portretizarea cuplului model, ideal și tragic, naratorul aduce în discuție, de mai multe ori, sumbra poveste a cuplului Roman Polanski și Sharon Tate, la care se raportează cu fiecare drama amoroasă din viața sa.
Recomand cu căldura acest roman pasionaților de psihologie, psihanaliză și filosofie; pentru mine această lectură a fost o experiență incredibila și tulburătoare, am simțit că s-a schimbat ceva în mine, a avut exact efectul pe care îl așteptam. Este un roman intens, răscolitor și autentic.
“Lumea asta nu e singura în care trăim. Viața asta pe care o ducem aici nu e singura pe care o avem. Căci, dacă ar fi singura, n-ar avea cum să fie atât de urâtă.” (Florin Irimia, Câteva lucruri despre tine, p. 173).