Câte ceva despre vise și interpretarea lor

“Visele sunt o proiecție a realității, iar realitatea o proiecție a viselor”

“Există vise în care legătura directă cu evenimentele din ziua precedentă este vizibilă și altele în care evenimentele nu par să joace nici un rol. Făcând atunci apel la analiză, observăm că toate visele, fără excepție, își au rădăcina într-o impresie dobândită în ajun, sau mai bine zis, în ziua care a precedat visul. Această impresie, care poate fi numită incitarea la vis, este uneori atât de puternică încât nu este nimic surprinzător în faptul că ea ne-a preocupat în timpul stării de veghe. În acest caz spunem pe bună dreptate că visul nopții nu face decât să continue preocupările zilei.

Lucrarea visului are o acțiune încă şi mai surprinzătoare, căreia i se datorează, fără nici o îndoială, visele noastre cele mai incoerente. Luând un vis oarecare, dacă-i evaluăm numărul de imagini, fie direct, fie notându-le în scris şi facem apoi acelaşi calcul al ideilor latente relevate prin analiză, a căror urmă a fost păstrată în vis, vom observa că lucrarea visului a operat o comprimare, o condensare aparte. Este greu să ne facem o idee a priori despre importanţa acestei condensări, dar ea nu va putea decât să ne frapeze şi mai mult, pe măsură ce înaintăm în analiza visului.”

“Omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea”

“Visele noastre nocturne nu sunt nimic altceva decât fantasme, ceea ce putem demonstra prin interpretarea viselor. De altfel, limba a rezolvat de mult problema esenței visului, numind reveriile sau castelele din Spania și “vise diurne”.

Dacă admitem că conţinutul visului reprezintă o dorinţă realizată, iar caracterul său confuz este opera cenzurii, care modifică şi deghizează materialele refulate, ne este uşor să determinăm funcţia visului. Contrar a ceea ce admite opinia curentă, care consideră visul ca perturbator al somnului, noi am ajuns la concluzia neobişnuită că visul serveşte ca paznic al somnului.

Remarcăm, ceea ce este interesant, că înţelepciunea populară are dreptate când pretinde că visele prezic viitorul. În realitate visul ne arată viitorul nu aşa cum se va realiza, ci cum dorim noi să se realizeze. Spiritul popular face în această privinţă ceea ce are de altfel obiceiul să facă: crede ceea ce doreşte.

Simbolica visului ne conduce dincolo de domeniul visului, în cel al imaginilor populare. Aici vom vedea că simbolul se află la originea poveştilor, miturilor şi legendelor, în spiritul comic şi în folclor.

Oamenii serioşi zâmbesc la aceste copilării, căci noi ştim cu toţii că  «a visa înseamnă a te înşela».”

Sigmund Freud
(6 mai 1856 – 23 septembrie 1939)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu