“Timp de o lună, de pe 28 octombrie până pe 21 noiembrie, cu mic cu mare, amatori şi profesionişti sunt invitaţi să viziteze expoziţia „Istoriei Benzii Desenate Româneşti în planşe originale (1935–2010), de Alexandru Ciubotariu şi Dodo Niţă, să ia parte la ateliere de creaţie (de la serigrafie la webcomics!), la întâlniri cu artişti şi editori şi la sesiuni de autografe. Amatorii care vor să-şi expună benzile desenate vor avea la dispoziţie un spaţiu special amenajat.”
Așa începe anunțul lansat de organizatori ((Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, în parteneriat cu Asociaţia Jumătatea Plină, Asociaţia Bedefililor din România, Editions MM Europe, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Librăria Cărtureşti)), care mai anunta si ca, în cadrul evenimentul ce urmează să se desfășoare la Galeria Etaj MNAC- 3/4, în clădirea Teatrului Naţional Bucureşti, se va lansa albumul „Istoria Benzii Desenate Româneşti (1891–2010)”.
[citat]De la Haplea la Bula[/citat]
Banda desenată – „o povestire în imagini, a cărei acțiune se întinde de-a lungul a câteva casete pe mai multe pagini, și în care personajele se exprimă, în mod curent, prin intermediul baloanelor”(D.N.) – are o vechime relativ scurtă: prima astfel de publicație datează din 1827 si a fost realizată de Rodolphe Topffer. Pe plan local, producția de benzi desenate,având ca origine influența germană, apare la sfârșitului secolului al XIX- lea și ia amploare abia la mijlocului secolului trecut.
Prima caseta de bandă desenată originală a fost realizată de către Constantin Jiquidi (1896). Cu toate acestea, până după primul Război Mondial, pe piața românească se găseau doar reproduceri după autori germani, francezi, americani sau italici. Perioada interbelică a fost cea mai prolifică etapa a creației naționale, fiind numită de “vârsta de aur a Benzii de Desenate românești”. Dacă vă întrebați care este primul erou original românesc, acesta este Haplea, creeat după textul lui Nicolae Batzaria și desenat de către Marian Iorda; personajul a fost inspirat din Păcală, ca apoi în epoca comunistă să se metamorfozeze în binecunoscutul personaj, Bulă.
[citat]Marirea si decaderea benzilor desenate romanesti[/citat]
Prima revista de banda desenta romească a fost publicată de “Curentul pentru copii si tineret” și a aparut în vara anului 1933 (scenariu după Marian Iorda și desene de Ion Drugă). Chiar daca folosește imaginea desenata ca mijloc de exprimare, banda desenată a redat fluctuatiile societății la fel de bine ca materiale jurnalistice (în cel de al doilea Război Mondial, de pilda, personajele cele mai populare au fost Soldatul Neață sau Zdring, ce întruchipau soldați români ce luptau împotriva bolșevicilor).
Între anii 1960-1970 creatorii au fost cel mai bine renumerați în urma activității lor, iar plaja de subiecte abordate, chiar cele mai multe cu influențe politic –ideologice, s-a diversificat. In anii ’80 libertatea in alegerea subiectelor s-a diminuat, iar dupa 1989 aceasta libertate a devenit deplina. Insa, în eferveșcența tipăririi oricărui material produs, indiferent de calitatea sa, piata si-a inceput declinul.
Astăzi, publicul român, terorizat visual, este saturat si totodată mai exigent cu oferta: “Piața este încă în formare, iar a vorbi despre o piață românească a BD-ului, când o criză economică severă (și o criză politica perenă) ne afectează direct, pare a fi mai curând un gest pe cât de temerar, pe atât de inutil” (A.C.) .
Invitatie la concurs
Retrospectiva completă a BD-ul românesc poate fi aflată din albumul ce va fi lansat joi, 28 octombrie, orele 19.00, la Galeria Etaj 3/4, MNAC. (Informațiile prezentate au fost extrase din prefața albumului Istoria Benzii Românești, „O lume și o istorie în două dimensiuni și o infinitate de nuanțe” de Alexandru Ciubotariu si „Preambul”de Dodo Niță.) De asemenea, pentru cei mai talentați în ale desenului, puteți câștiga albumul, participând la următorul concurs.
Până să se dea startul Salonului European de Bandă Desenată, vă aduc la cunoștință un alt eveniment, de asemenea, dedicat benzii desenate, și anume, Salonul International al Benzi Desenate din Romania, ajuns la cea de a XX-a ediție, ce se desfășoară la Constanța, între 22- 24 octombrie.