Primul festival de fotografie din București se va desfășura în perioada 5-14 septembrie între Bulevardul Unirii și Șoseaua Kiseleff, centrul Bucureștiului devenind astfel un coridor al artei fotografice în care să ne bucurăm prin ateliere de fotografie, expoziții, proiecții și întâlniri, muzică și pasiune pentru frumos.
Librăria Bastilia găzduiește marți, 2 septembrie 2014, începând cu ora 12:00, lansarea oficială a primului festival internațional de fotografie din București: Bucharest Photo Week. Evenimentul este organizat de Grupul Filos în asociere cu Asociația Exposure și Asociația Rost. Partener principal: F64.ro.
O parte dintre activitățile festivalului Bucharest Photo Week fac parte din programul București 555 și, de asemenea, evenimentele din ultimele zile de festival sunt incluse în Zilele Muzeului Național al Țăranului Român.
Timp de o săptămână, Bucharest Photo Week va oferi expoziții, proiecții, ateliere, discuții etc., cu scopul de a prezenta artiști locali și internaționali, de a aduce împreună diferitele școli și entități din domeniu și de a implica publicul larg în explorarea fotografiei contemporane, oferindu-le acces gratuit la aceste activități dedicate fotografiei.
Prima ediție a festivalului va aduce în mijlocul publicului din București invitați speciali din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia și Republica Moldova și va cuprinde 16 expoziții, 10 ateliere, 10 proiecții de fotografie și film, precum și o serie de concursuri cu premii.
“Ne întâlnim cu fotografia zi de zi în media, în spațiile publice și în arta contemporană. În 2014, sunt înscrise oficial în lume peste 120 de festivaluri de fotografie, din care peste jumătate în Europa și vecinătatea acesteia. Bucureștiul era printre puținele capitale europene care nu aveau un festival de fotografie propriu iar Grupul Filos alături de partenerii săi și-a propus să schimbe acest lucru. Am convingerea că proiectul va fi întâmpinat cu entuziasm de către pasionații de fotografie și iubitorii de frumos, așa că îi așteptăm pe toți la numeroasele evenimente pregătite de noi în cadrul Bucharest Photo Week.”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul festivalului Bucharest Photo Week.
Componenta principală a evenimentului este manifestarea “Fotografia în focus – Ediția I, Limbajul non-verbal în fotografie”, proiect inițiat de Asociația Rost cu sprijinul ARCUB și al Primăriei Municipiului București
F64.ro, cel mai mare magazin foto-video din Europa de Est susține și găzduiește o parte dintre evenimentele Bucharest Photo Week.
“Există oameni care fac diferența dintre cuvintele poză și fotografie, dar este universal acceptat că acest mod de exprimare s-a dezvoltat atât de mult, încât face parte din viețile noastre fie că vorbim despre artă, fie că vorbim doar plăcerea de a fotografia. F64 a crescut, în primul rând, drept un partener pentru oamenii îndrăgostiți de această activitate și susține acum Bucharest Photo Week, primul festival din Capitală dedicat fotografiei.”, a declarat Marian Alecsiu, cofondator F64.
Partenerii evenimentului: F64.ro, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Ambasada Republicii Polone la București, Institutul Polonez București, Librăria Bastilia, Canon, Dannart Gallery, Photosetup, Red Carpet Studio, Asociația Bucureștiul meu drag, City Forest, La Vulturi, WWF, Tymbark, Clubul Țăranului, Epson, MyPoster, Azero, Metrorex, Docuart, Education Point, La Blouse Roumaine, Foto4all, PhotoSharp, Editura Litera, Anzi Soft, Școala de Fotografie Freelancer, Viaduct, Micadu, Galateca, Sinapseria, Plastilina, Acuarela, Blastwave, Oitzarisme, Love Issue, Question Mark, PhotoTeam, Radio România Cultural, Radio România Internațional, ClubulFoto.com, IQads, Zile și Nopți, Photographia, Blogdefotografie, Orașul meu, Observator Cultural, TvCity, 24-FUN, Comunitate Foto, Webcultura.
[citat]GRUPUL FILOS[/citat]
a fost fondat în 2010 din pasiune pentru cultură și din dorința de a asigura un cadru profesionist pentru activitățile culturale organizate. Cu o experiență bogată în elaborarea și promovarea de proiecte inedite, de-a lungul timpului a reușit să organizeze numeroase evenimente culturale (expoziții, festivaluri, dezbateri, conferințe, școli de vară, workshopuri, editarea de carte în format tipărit sau digital etc). Domeniile principale de activitate sunt editarea de carte, organizarea de evenimente, creație grafică și design, fotografie.
[citat]Asociaţia ROST[/citat]
este o organizaţie civică care are ca scop resurecţia morală şi spirituală a românilor de pretutindeni şi ca obiective promovarea valorilor naţionale, valorificarea creatoare a tradiţiei româneşti, contribuţia la păstrarea identităţii naţionale a românilor din întreaga lume, educaţia tineretului şi trezirea spiritului civic al românilor. Principalul său vector de promovare a valorilor şi principiilor asumate a fost revista „Rost”, care a avut apariţie lunară pe parcursul a zece ani (2002 – 2012). După încetarea apariţiei revistei pe suport de hârtie, Asociaţia a lansat site-ul www.rostonline.ro – o platformă electronică de analize, opinii şi dezbateri, care continuă misiunea mensualului “Rost”.
[citat]Asociația EXPOSURE[/citat]
a fost fondată în 2014 iar scopul acesteia îl constituie promovarea artei și științei fotografice ca mijloc de comunicare, de apreciere a imaginii și de realizare a unor schimburi culturale, oferind acces la informare, educație și dezvoltare artistică tuturor persoanelor interesate de fotografie. Asociația EXPOSURE promovează dezvoltarea personală, creativitatea, excelența și comportamentul etic în toate aspectele legate de activitățile pe care le va întreprinde.
[citat]F64.ro[/citat]
lider pe piața echipamentelor foto-video din România, deține cel mai mare magazin de profil pe piața românească de comerț electronic: www.F64.ro. Cu o echipă de 130 de angajați, F64 Studio înseamnă atât un spațiu fizic pentru o gamă variată foto-video, cât și un magazin online, unde clienții pot găsi pe stoc tot ceea ce au nevoie în materie de foto-video. F64.ro susţine pasionaţii de imagini, indiferent de ocupația acestora şi crede în ideea de fotografie ca stil de viaţă.