Au

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Am urmărit, cu interes, scandalul și mișcarea împotriva exploatării de la Roșia Montană.

Fiind interesat, indirect, de prețul aurului și având un interes direct în exploatare: am făcut o analiză a Gabriel Resources (GBU) și RMGC. Am considerat-o ca o potențială investiție, nu a fost “trădare” și nici nu trebuie să o luați personal. M-am gândit doar la potențialul financiar al investiției. Nu am investit din motive pe care nu le voi menționa aici, însă motivația din spatele votului meu de neîncredere nu a fost născuta din răscoala populației, sunt foarte multi bani la mijloc și am o oarecare certitudine că proiectul se va realiza într-un fel sau altul.

Am relații cu o companie ce se ocupă de un mod de exploatare similar, nu au dorit acest lucru, însă natura zăcământului a cerut-o. Depinde de “calitatea” aurului prezent: dacă acesta este foarte fin, ori dacă este prezent în galerii de cuarț, o exploatare “ecologică” și rentabilă este aproape imposibilă. Procedeul de exploatare prin cianurare ajută la extragerea chimică a aurului de calitate “proastă”.

Compania de care vorbesc stă pe ~200 de tone de aur, însă este falimentară. Motivul este unul simplu: au încercat să exploateze “ecologic”, însă au avut rezultate foarte slabe. Momentan sunt nevoiți să își vândă mina pentru a aduce pe cineva cu putere financiară, o altă companie ce își permite să investească zeci de milioane de dolari în tehnologie și în utilaje.

Pare familiar? Este o situație similară cu ce se întâmplă în România: atunci când Guvernul nu își permite să investească în exploatare, este firesc ca el să depindă de companii private. În fapt, nu îmi amintesc o țară capitalistă care să se ocupe de minerit. Îi înțeleg pe oamenii frustrați de problemele ecologice, însă aceasta este natura bestiei. Puteți să așteptați găsirea unui antidot, a unei descoperiri tehnologice ce va elimina nevoia chimicalelor. Din nefericire, acest lucru nu pare o prioritate și, fie el mercur, fie ea cianura, chimicalele sunt o parte integrantă a mineritului de această natură.

Dacă rezervele sunt cum am citit eu că sunt, este recomandat să vă pregătiți de alte “Roșii Montane”. Fie ei canadieni, fie americani, turci sau chinezi, companiile ce se ocupă de minerit se vor întoarce. O corporație nu este etica și nu este morală, ei răspund doar investitorilor și legii. Scopul este câștigul financiar și munții, lacurile toxice și locurile de muncă sunt absolut irelevante. Nu le pasă de tine și nu le va păsa niciodată.

Îmi pare absurd să învinuiești un câine pentru că este câine și o corporație pentru că încearcă să facă bani. GBU nu are o responsabilitate fața de poporul român, însă voi ați votat guvernanții și ei, teoretic vorbind, vă reprezinta interesele. Vina aparține guvernului României, acțiunile bune sau rele ale canadienilor sunt irelevante.

Nu prea văd ce poate face România pentru a preveni exploatarea resurselor de către corporații internaționale. Naționalizarea nu este o idee bună și dacă nu le exploatezi tu, cine/cum le exploatează și de ce?

– Păstrați aurul acolo, spun unii, pentru că 100% din practic “0” este mult mai benefic decât 20% din ceva. Fapt care mie îmi pare absurd.

– Păstrați aurul în România, exploatat de către stat. Acest argument cu tente neo-comuniste este la fel de problematic, să nu uităm cât de ineficiente au fost întreprinderile de stat și cât de birocratic este întregul sistem. În plus, o companie naționalizată nu este organizată pentru a face profit: puteți să priviți la fostul TAROM și la pierderile grosolane acoperite din buzunarul statului. Trebuie menționat și costul investiției, preferi ca guvernul să reducă banii alocați ministerului Sănătății pentru a exploata aur? Eu nu.

– Exploatați aurul fără distrugerea mediului. Argument care este oarecum nerealist, cel puțin în momentul de față. Poate apare un procedeu chimic la fel de ieftin și mai puțin dăunător decât cianurarea, însă munții tot se duc, galeriile romane sunt pierdute și așa mai departe.

Nu exista soluții ținând cont că lumea privește acest proiect ca un întreg și argumentele asupra mediului se fac împreuna cu argumentele asupra averii statului. Capra și varza nu se vor împăca și lupul o să revină pe plaiurile mioritice. Este în interesul financiar al României ca zăcămintele să fie exploatate, însă se pare că acest lucru nu este în interesul populației. Populația dictează și va continua să dicteze, chiar dacă nu am certitudinea că toți protestatarii îmi pot arăta locația minei pe hartă.

Nu sunt pentru compania canadiana și consider ca este benefic ca ei să nu se ocupe de Roșia Montană, însa locul acela o să fie exploatat de GBU sau de alții. Trebuie însă să-i felicit pe protestatari: direct sau indirect au scăzut valoarea unui colos cu ~50%.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

3 comentarii

 1. Vali

  …ciudata concluzia articolului. de unde atata mandrie pentru manifestarea unor protestatari cu comportament autist, unidirecțional, tocmai intr-o tara care are motive de protest nelimitate.

  1. Anton

   De la inceput si pana la sfarstit mi-a placut articolul.

   Asa este, domnule Stoicescu!

   Asta spun si eu tot timpul, dar din nefericire nimeni nu ma aude!

  2. Anton

   “Autistul” vorbeste prostii!

   Eu cunosc si autistic inteligenti!

Adaugă comentariu