Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Modul în care privim viața, modul în care interacționăm cu oamenii ne creează lumea în care trăim.
Când scriu aceste rânduri îmi vine în minte o imagine, mai bine zis o cifră, care are de-o parte și de alta a sa, câte un om. Privesc către același lucru însă fiecare vede altceva: unul vede cifra 6, altul cifra 9. Nimic greșit dacă privești din locul fiecăruia, însă provocarea începe în momentul în care fiecare își dorește să aducă dreptatea în tabăra sa.
De cele mai multe ori, agresivitatea este prima unealtă folosită, iar spațiul dintre cei doi se transformă într-un câmp de luptă. Începe o luptă pentru dreptate, iar răspunsul vine îmbrăcând-o. Consumator de energie, omul ajunge să-și petreacă mult timp în lumea gândurilor, construind scenarii, trăgând concluzia că oamenii sunt răi, așteptând momentul să te împingă de la spate, pentru a cunoaște căderea.
Că e adevărată sau nu această concluzie, totul depinde de atitudinea noastră față în față cu o situație. Însă dacă trăiești cu acest gând, această lentilă îți va reflecta lumea.
Altădată alegem să fim subordonați și prea puțin căutăm să fim asertivi. Dar cât de mult poți să te pui în locul celuilalt? Depinde spre ce ești orientat. Înspre oameni sau înspre cifre. Emoțional sau doar rațional. Însă nu trebuie uitat faptul că cifrele nu se ating fără oameni. Avem nevoie unii de alții, și doar prin intermediul emoției putem ajunge să construim o lume cu rădăcini.
Oamenii rănesc și se rănesc ușor. Cuvântul a devenit o armă la purtător, iar gloanțele îmbrăcă diverse forme : răutate, ironie, umor, minciună, adevăr. Culmea că o doză de adevăr poate provoca daune mai mari în cel care o primește decât o doză de minciună sau ironie. Și atunci, mă întreb, sub ce formă așteptăm să primim adevărul pe care îl cerem cu atâta ardoare?
Soluția nu stă în a te antrena să devii cel mai pozitiv om, în a îmbraca cuvintele în metafore, ci în a înțelege că dincolo de un anumit comportament stă o dorință inconștientă nesatisfăcută: de a avea dreptate, de a fi lăsat în pace, nemulțumire față de sine, lipsa de încredere. Atitudinea noastră ne descrie starea: împăcat sau neîmpăcat, neînțeles, abandonat, neîndreptățit, apreciat sau neapreciat, încrezător sau neîncrezător. Iar spre deosebire de oameni, atitudinea poate fi schimbată.
Lumea este ca o plantație de floarea soarelui. Fiecare cu sămânța care i-a dat viață, fiecare cu propriul ritm de creștere, cu atitudinea în fața condițiilor meteorologice, dar împreună suntem cea mai frumoasă fotografie.
Să nu uităm că nu ne aparțin toate probleme lumii și că nici nu avem răspunsurile pentru ele, vorba unui om drag, dar ne aparține modul în care alegem să reacționăm la tot ce ne înconjoară: oameni, lucruri, situații. Și în jurul acestor alegeri se va construi și lumea noastră.