Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Colectivele de angajați ai Operei Naționale București și Teatrului Național de Operetă “Ion Dacian” fac următorul Apel pentru salvarea Operei și Operetei către Autoritățile Statului și către Opinia Publică.
APELUL a fost deja depus la Președinție, la Guvern și la Parlament, susținut de cca 200 de semnături, lista fiind în continuare deschisă, căci sunt încă numeroși angajați, oameni de cultură și specialiști în domeniu care și-au manifestat dorința de a semna acest APEL, pe care-l redăm în continuare:
Către: Domnul Președinte al României KLAUS IOHANNIS
Către: Domnul Prim-Ministru DACIAN CIOLOȘ
Către: Domnul Viceprim-Ministru VASILE DÎNCU
Către: Parlamentul României – În atenția COMISIILOR DIN CAMERA DEPUTAȚILOR, COMISIILOR DIN SENAT
– Scrisoare deschisă –
APEL PENTRU SALVAREA TEATRULUI NAȚIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN” – UNICA INSTITUȚIE DE GEN DIN ȚARĂ – ȘI A OPEREI NAȚIONALE BUCUREȘTI
Subsemnații, angajați ai Operei Naționale București, departamentul Operetă, cu numele și semnăturile atașate acestei adrese, atragem atenția că Ministerul Culturii – condus în prezent de doamna Ministru Corina Șuteu, având ca Secretar de Stat pe dl. Lucian Vărșăndan și consilier pe dl. Anghel Damian – dă semnele unor disfuncționalități severe în ceea ce privește instituțiile care își desfășoară activitatea în domeniul artelor spectacolului muzical.
Prezentăm în continuare aspectele care pot îndrepta spre dezastru total statutul unor importante instituții de spectacole și concerte, afectând în egală măsură și statutul colectivelor de artiști ai domeniului muzical, din domeniul operei, baletului, operetei, după cum urmează:
I. Desconsiderarea opiniei specialiștilor în domeniul artei spectacolului muzical și ignorarea de nepermis a opiniei muzicienilor pe tema divizării Operei de Operetă. II. Desconsiderarea dialogului social prin adoptarea abuzivă, scandaloasă, în regim total nejustificat de Ordonanță de Urgență a modificărilor aduse O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008. III. Tratarea cu indiferență a neregulilor semnalate de-a lungul timpului de către angajați, Sindicate ale Operei și Operetei.
I. Desconsiderarea opiniei specialiștilor în domeniul artei spectacolului muzical și ignorarea de nepermis a opiniei muzicienilor pe tema divizării Operei de Operetă.
Atragem atenția oficialiților că modalitatea în care Ministerul Culturii preconizează să divizeze cele două instituții înseamnă efectiv o nouă desființare a Operetei – prin schimbarea specificului de Operetă și a titulaturii, Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, un adevărat brand cultural național.
Urmând același model abuziv al modificărilor aduse O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008, tema divizării Operei Naționale București de Operetă dă semne certe că ia aceeași cale dezastruoasă a desconsiderării în fapt a opiniei oamenilor specializați în domeniile respective. Factori de decizie importanți din Ministerul Culturii par să dovedească din nou, și pe această temă, o desconsiderare față de partenerii de dialog social, față opinia oamenilor specializați în domeniul operei, baletului, al operetei, în domeniul muzical.
Atragem atenția Președinției, Guvernului, Ministerului Culturii și Parlamentului că modalitatea în care se preconizează să se divizeze cele două instituții înseamnă efectiv o nouă desființare a Operetei și forțarea unei noi comasări a Operei și Operetei, care vor fi din nou plasate în zona de nedorit a crizei activității artistice.
Încercând să se “rezolve” problema gravă a sediului Operetei, prin noua comasare în fapt a Operei și Operetei, ambele instituții vor fi îngrămădite forțat, urmând să fie obligate să-și desfășoare activitatea în spațiul comun insuficient al unicului sediu al Operei Naționale București. Paradoxal, deși cele două instituții se vor despărți teoretic, practic ele ar urma să „locuiască” împreună, tocmai în spațiul pe care nu l-au împărțit nici măcar atunci când erau fuzionate! Implicit, activitatea artistică a ambelor instituții va avea de suferit.
În ceea ce privește Opera și Opereta, dar și instituțiile de spectacole și concerte care își desfășoară activitatea în domeniul muzical, am constatat cu regret că persoanele aflate în poziții ministeriale-cheie în domeniul respectiv, deși nu au nicio înaltă specializare în domeniul muzical, se încăpățânează să hotărască unilateral și în necunoștință de cauză. Considerăm că este cu atât mai gravă regretabila atitudine de ignorare a opiniei profesioniștilor în domeniul muzical.
Ne este străină motivația pentru care, în ciuda tuturor demersurilor artiștilor, ale sindicatelor, încă mai rămâne în discuție schimbarea absurdă a titulaturii și specificului prestigiosului Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, insistându-se pentru fabricarea unei alte titulaturi forțate, redundante, pleonastice și prost ortografiate în limba română – spre rușinea înaltei instituții a Ministerului Culturii.
Este de neînțeles încăpățânarea de a nu se permite acordarea personalității juridice Operetei, dar și încăpățânarea de a pretinde că se divizează Opera de Operetă, când, în fapt se comasează din nou. De asemenea, este de neînțeles încăpățânarea de a se trece peste prevederile Codului Muncii și a Legii 67/2006 a transferurilor, creându-se premizele periculoase ale unei restructurări ilegale și abuzive ale colectivelor Operei și Operetei.
În calitatea noastră de artiști specializați în domeniile respective, susținem cu fermitate ca Ministerul Culturii să respecte în procedura divizării următoarele aspecte:
1. Solicităm pentru Operetă titulatura – brand cultural național de Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, al cărui specific este genul de operetă în special;
2. Solicităm personalitate juridică pentru Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, instituție publică de spectacole și concerte de repertoriu, de importanță națională;
3. Solicităm ca Opera Națională București să fie instituție publică de spectacole și concerte de repertoriu, de importanță națională;
4. Solicităm ca Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” să aibă sediu propriu, respectiv sediul care i-a fost deja repartizat în Bd. Octavian Goga nr. 1 – teren aferent Bdul Unirii nr. 22;
5. Solicităm ca ocuparea posturilor de manager-director general să se facă prin concurs, organizat legal atât pentru Opera Națională București, cât și pentru Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”;
6. Susținem ca procedura divizării Operei de Operetă să se facă în conformitate cu prevederile Codului Muncii și a Legii 67/2006 a transferurilor, respectiv prin preluarea în totalitate a celor două colective, cu drepturile aferente ale angajaților.
II. Desconsiderarea dialogului social prin adoptarea abuzivă, scandaloasă, în regim total nejustificat de Ordonanță de Urgență a modificărilor aduse O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008.
Precizăm că Sindicate ale Operei și Operetei au contestat cu fermitate adoptarea respectivului proiect al Ministerului Culturii și ne rezervăm dreptul de a acționa legal în consecință. Referitor la modificările aduse O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008 am constatat maniera inacceptabilă a Ministerului Culturii de a impune un proiect ce conține derogări inacceptabile de la Codul Muncii, de la legislația în vigoare, neținându-se cont și neacceptându-se în fapt absolut nicio propunere venită de la partenerii de dialog social, respectiv de la specialiștii în domeniul muzical, al operei, al baletului, al operetei. Considerăm de nepermis modalitatea de a impune “pe ultima sută de metri” și cu orice preț modificări grave, substanțiale asupra legislației instituțiilor de spectacole, sub formă de Ordonanță de Urgență, în condițiile în care nu se justifică deloc urgența!
Atragem atenția Președinției, Guvernului și Parlamentului că proiectul Ministerului Culturii, prin derogări de la Codul Muncii și alte prevederi discutabile, va permite faptic escaladarea masivă într-o zonă de necontrolat a cheltuirii banilor publici, prin înlesnirea contractelor de antreprenoriat nemăsurate, a contractelor de colaborări ce ar putea deveni excesive, de drepturi de autor și convenții civile fără limite, cu sau fără justificare.
Conform modificărilor Ministerului privind O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008, s-ar putea deschide oricând o poartă către diferite abuzuri manageriale, iar controalele modalității și oportunității cheltuirii banilor publici în instituțiile de spectacole – și așa anevoiase – vor deveni aproape imposibil de efectuat într-un mod eficient.
În ceea ce privește ședințele de dialog social care au avut loc pe tema proiectului Ministerului Culturii de modificare a O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008, acestea au fost ca și călcate în picioare în momentul în care Ministerul Culturii și-a trimis proiectul spre adoptare, fără să țină cont de nicio propunere a mai multor Sindicate din domeniu, care au și respins proiectul în forma respectivă. Subliniem că Sindicatele au mai respins cu fermitate exact același proiect încă din luna iulie, înștiințând deoportivă Ministerul Culturii și Guvernul tehnocrat de potențialul profund negativ al majorității modificărilor preconizate.
În ciuda unei oarecare deschideri ministeriale către dialog, lipsa transparenței dialogului social este mai mult decât evidentă. Nu s-a comunicat Sindicatelor participante nicio minută de la ultimele trei ședințe de dialog social care au avut ca temă modificările aduse O.G. nr. 21/2007 și O.G. nr. 51/2008 și divizarea Operei de Operetă.
Mai mult decât atât, deși a fost solicitată forma celor două proiecte în urma ședințelor de dialog social, aceasta nu a fost comunicată nici pentru proiecul de OUG, dar nici pentru proiectul divizării.
Oare s-a urmărit punerea instituțiilor în fața faptului implinit și anihilarea oricărei reacții? Considerăm că atitudinile de acest fel ar fi profund incorecte și neconstructive.
III. Tratarea cu indiferență a neregulilor semnalate de-a lungul timpului de către angajați, Sindicate ale Operei și Operetei.
Este de-a dreptul suspect că, odată cu proiectul Ministerului Culturii de divizare a Operei de Operetă încep să apară explicații neoficiale, verbale că, de fapt, noul sediu al Operetei din Bdul Octavian Goga nr. 1 nu ar putea fi niciodată propice desfășurării activității Operetei. Cel puțin sub acest aspect, formularea ministerială a proiectului de divizare începe să îmbrace forma unei exproprieri mascate a Operetei de singurul spațiu care i-a mai rămas.
Cazul pierderii de către Operetă a Sălii Omnia este precedentul care a „funcționat” fără să dea prea mari bătăi de cap inițiatorilor. Această cale pare să o urmeze și sediul din Bdul Octavian Goga, vizat poate de diferite alte interese personale, sau de alte instituții.
Faptul că nu avem informația că la nivelul Ministerului Culturii s-ar fi declanșat vreo cercetare reală a situației necorespunzătoare de la respectivul sediu – pentru care s-au cheltuit oficial peste 10 milioane de Euro – este suspect. Doar o analiză competentă a organelor abilitate ar putea clarifica această situție fără precedent și am solicitat deja Ministerului Culturii să ia toate măsurile necesare care se impun!
De altfel, Ministerul Culturii a fost informat și sesizat pe această temă, dar și pe tema multor altor nereguli de foarte mult timp, fără să apară vreun rezultat sau răspuns concret.
Referitor la situația gravă și importantă a noului sediu al Operetei din Bdul Octavian Goga nr. 1, respectiv Obiectivul de investiții al Teatrului de Operetă “Ion Dacian” – teren aferent Municipiul Bucureşti, sectorul 3, Bd. Unirii nr. 22, am solicitat cu insistență să se transmită un COMUNICAT OFICIAL pentru colectivele Operei și Operetei, în care Ministerul Culturii să explice oficial de ce nici acum nu se poate intra și lucra în clădire, de ce nu se poate deschide stagiunea pentru Operetă în spațiul construit special pentru Operetă, cu acordul și sprijinul Ministerului Culturii.
În fapt, colectivul Operetei nu cere altceva decât dreptul la muncă în condiții civilizate, într-un spațiu conform standardelor și normelor europene ale unui stat civilizat. Nu cunoștem cauzele pentru care acest drept la muncă i-a fost refuzat cu obstinație din anul 2006 până în prezent, în ciuda demersurilor insistente făcute de salariați.
Dorim să aflăm cine este răspunzător pentru situația gravă creată, cauză din care s-a ajuns la nefericita “soluție” de încercare de îngrămădire forțată a ambelor colective în sediul unic al Operei Naționale București.
Considerăm de maxim interes ca, în COMUNICATUL OFICIAL pe care l-am solicitat, să fie explicată și situația litigioasă în care este implicată clădirea-terenul sediului Operetei, inclusiv din perspectiva inexplicabilei ignorări de către Ministerul Culturii a litigiului care poate fi găsit foarte simplu pe Portalul Instanțelor. La fel de important este să ni se comunice oficial și cum a putut fi inaugurată cu pompă de către Ministerul Culturii o clădire care nu este corespunzătoare, clădire care, după un an de folosință în condiții incerte, a fost închisă fără să fie găsit încă nimeni răspunzător, prezența angajaților în spațiul respectiv fiind în prezent nepermisă și considerată ilegală.
Nu avem informații că s-ar fi întreprins vreo măsură concretă de către Ministerul Culturii în ceea ce privește situația fără precedent a noului sediu al Operetei din Bdul Octavin Goga, care, deși a costat peste 10 milioane de Euro, actualmente se află în stare de nefuncționalitate și cu un statut incert, neelucidat din punct de vedere legal. De asemenea, multe alte nereguli semnalate Ministerului Culturii de-a lungul timpului, par a rămâne în continuare ascunse, fără vreun răspuns oficial concret.
Vă solicităm să luați măsurile necesare, astfel încât să fie eradicate din Ministerul Culturii atitudinile neconstructive de desconsiderare a opiniei specialiștilor în domeniul artei spectacolului muzical, de ignorare a opiniei muzicienilor pe tema divizării Operei de Operetă și de tratare cu indiferență a neregulilor semnalate de-a lungul timpului.
De asemenea, vă solicităm ca divizarea Operei de Operetă să se facă conform legii, să se rezolve problema sediului destinat Operetei din Bdul Octavian Goga nr. 1- teren aferent Bul Unirii nr. 2, și să fie anchetate neregulile care au condus la crearea acestei situații fără precedent.