Coaliţia Sectorului Cultural Independent şi Asociaţia pepluspatru/Centrul de Introspecţie Vizuală vă invită cea de-a doua săptămână de dezbateri şi prezentări cu privire la diversele aspecte care influenţează desfăşurarea actului cultural în România.
Organizate în cadrul proiectului „CULTURA ACTIVĂ – resurse pentru participare şi advocacy în sectorul cultural independent”, evenimentele readuc în arena publică subiecte de interes pentru actorii activi pe scena culturală – fie ei artişti, manageri, organizaţii non-guvernamentale sau instituţii publice -, şi care nu au mai făcut obiectul unor dezbateri publice în ultimii doi ani.
Luni, 31 octombrie, între orele 16.00-18.00, Andreea Grecu susţine o prezentare dedicată instrumentelor de traducere în financiar a muncii artiştilor. Care e diferenţa între un contract de drept de autor şi o convenţie civilă? Ce beneficii şi ce îndatoriri oferă un contract de muncă? Dar contractul de drept de autor? Până la urmă, cum e mai bine să fii: freelance sau PFA? Ce avantaje fiscale ai şi ce statut în faţa legii?
Programul continuă marţi, 1 noiembrie, de la orele 15.00 cu două ateliere interactive despre decizia prin vot şi decizia prin consens. Susţinute de profesionişti ai dezbaterii şi mişcărilor civile grass-root, Asociaţia Română pentru Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi Biblioteca Alternativă, atelierele se adresează celor interesaţi să afle mai multe despre diverse abordări în procesele de negociere şi de obţinere a unor concluzii colective.
Împreună cu partenerii noştri de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, miercuri, 2 noiembrie, de la orele 11.00 vă aşteptăm la o dezbatere pe teme de advocacy în cultură şi mediul neguvernamental. Întâlnirea aduce în prim-plan experienţa şi expertiza unor practicieni ai participării şi mişcărilor de advocacy, şi opiniile lor cu privire la rolul societăţii civile în guvernarea democratică, argumente şi tactici care au funcţionat şi dileme ale influenţării factorilor decizionali, politici şi administrativi, în cultură, dar nu numai. Participă: Daniela Pârvulescu şi Otilia Pop (Serviciul Politici de Cooperare cu Mediul Asociativ, Transparenţă Instituţională, Comunicare Publică, Guvernul Romaniei), Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent), şi Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor).
Ultima dezbatere din program aduce faţă în faţă instituţiile publice de cultură şi sectorul cultural independent, vineri, 4 noiembrie, de la orele 11.00. Care sunt principalele diferenţe dintre misiunea, orientarea actului cultural şi contextul în care instituţiile publice, pe de o parte, şi sectorul neguvernamental şi artiştii freelance, pe de altă parte, realizează acte culturale? Dar cele mai importante puncte comune? Care este potenţialul de colaborare şi unde se află de fapt rădăcina mărului discordiei dintre independenţi şi “cultura de stat”? Ce se face şi ce se poate face în continuare pentru ca acolo unde există interese commune, să există o colaborare pentru influenţarea deciziilor publice în cultură. Moderată de Corina Dragomirescu ,din partea Academiei de Advocacy, şi de Raluca Pop (CSCI), dezbaterea are ca invitaţi reprezentanţi ai unor instituţii care de-a lungul vremii au mizat pe colaborarea public-privat pentru realizarea misiunii lor instituţionale: Horia-Roman Patapievici (Preşedinte), Tania Radu (Vice-preşedinte) şi Valentin Săndulescu (Secretar General) – Institutul Cultural Roman, Liviana Dan (Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal), Virgil-Ștefan Niţulescu (Muzeul Țăranului Roman), Alina Şerban (Asociaţia pepluspatru), Mihai Mihalcea (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti).
Vă aşteptăm!