This Is Where I Leave You.
Specializat în comedii savuroase, Shawn Levy (Night at the Museum, Cheaper by the Dozen; Real Steel) complică, de această dată, situația și oferă imaginea unei familii disfuncționale din America zilelor noastre, într-o adaptare după scrierile lui Jonathan Tropper. Regăsim, în distribuția de la This Is Where I Leave You, nume sonore precum cele ale actorilor: Jason Bateman, Tina Fey, Adam Driver, Rose Byrne, Kathryn Hahn, Timothy Olyphant, Dax Shepard și… Jane Fonda, o stea dintr-o altă galaxie.
Deschiderea are loc printr-un adevărat “bang”.Tocmai când își găsește soția în pat cu șeful lui și credea că nimic rău nu i s-ar mai putea întâmpla, Judd Altman află că i-a murit tatăl. Ceremonia de înmormântare îi aduce pe toți frații Altman în vechea casa părintească. Așadar, îi vom cunoaște pe Judd, mijlociul, mezinul – afemeiatul Philip (Adam Driver), primul născut – seriosul Paul (Corey Stoll), dar și pe Wendy (Tina Fey) practica lor soră. Cei patru fraţi se întorc în căminul copilăriei şi – timp de o săptămână – sunt nevoiţi să locuiască, din nou, sub acelaşi acoperiş, împreună cu mama lor. Îndemnați de mama/Hillary (Jane Fonda), care îi obligă să respecte doliul evreiesc/ “shiva”, cei patru eroi ajung să-și înfrunte problemele nerezolvate și, astfel, să-și dea seama că, oricât de “sărită de pe fix” le e familia, viața capătă o altă perspectivă în sânul ei.
This Is Where I Leave You aduce în prim-plan o listă întreagă de probleme specifice lumii moderne: infidelitatea, infertilitatea, “imaginea” și cursa nebună a intervențiilor chirurgicale estetice, mica sau marea “realizare”, visurile abandonate, ierarhizarea socială ș.a.m.d. Sub matriarhatul lui Hillary, vechile ranchiuni ori secretele ținute bine ascunse vor ieși la iveală și vor tulbura “starea de doliu” din casa Altman.
Chiar de la început, “văduva veselă”, se lamenta: “I don’t know how you all got so repressed.” Vom asista, deci, la o terapie extinsă, de tip american. Precum șocul provocat de electrocutarea din pivniță a lui Judd, spectatorii vor tresălta destul de des la evoluțiile eroilor de pe ecran. Zâmbetul nu va lipsi deloc, stârnit fiind de șarjele abundente de umor negru. Hillary, posesoarea unei noi perechi de sâni, XL, le declarase fiilor săi că cea mai periculoasă amenințare pentru o familie o reprezenta tăinuirea/“Secrets are cancer to a family.” Prin urmare, extravaganta văduvă impusese relevarea intimității în rândul clanului său. De altfel, Hillary era autoarea unei cărți – Cradle & All – în care expusese mai toate secretele membrilor familiei sale. În cele mai multe dintre scene, monopolul îl deține mereu uimitoarea Hillary, spre disperarea celorlalți ai casei.
Judd, fiul mijlociu, visase să realizeze “viața perfectă”, dar lucrurile se așază mereu altfel în realitate. O părăsise pe “frumoasa orașului”, Penny (seducătoarea Rose Byrne) și plecase către metropolă, unde credea că a găsit locul/serviciul/mariajul potrivit aspirațiilor sale. Visurile capătă alt contur atunci când căsnicia e destrămată din pricina infidelității soaței (Abigail Spencer) , apoi reîntâlnirea cu drăgălașa Penny al cărei farmec trist (al candorii fanate) îi va re-activa vechile pasiuni. Juniorul, Phillip (Adam Driver, binecunoscut din seria TV, Girls) pare că nu-și va găsi niciodată “peticul”, fiind într-o permanentă vânătoare de femei, cel mai adesea, nepotrivite. Ultima dintre cuceriri, Tracy (Connie Britton), se “autoinvită” în casa Altman, în calitatea sa de ex-psihoterapeută și actuală iubită. Rapid, este etichetată de sora lui Paul, care-l întreabă franc pe june: “Why are you dating your mother?”.
De cealaltă parte, mezinul îi explică celei care-l crescuse/sora mai mare că femeile mature și rasate îl ajută să…progreseze. Fratele mai mare, Paul (Corey Stoll), este hărțuit permanent de anxioasa nevastă, Annie (Kathryn Hahn), intrată în criză din pricina soțului care, după ce că era nesuferit și posac, era și infertil. Nici unica fată din familia Altman – Wendy (cuceritoarea Tina Fey) – nu stă prea bine la capitolul amintiri, păstrând încă suferinața neîmplinirii în relația cu simpaticul băiat din vecini, Horry (Timothy Olyphant). Nevoită să-și urmeze cursurile într-un mare oraș, l-a abandonat, deși acesta suferise o intervenție chirurgicală (la creier) în urma unui accident din care ea scăpase nevătămată. Actualul ei soț, Barry Weissman, un om de afaceri hiperocupat își neglija întreaga familie, lăsând mai tot pe umerii fragilei Wendy.
După ce-și expun toți “rufele murdare”, eroii principali interacționează încercând “să spele rufăria destul de pătată”: Judd și Wendy petrec câteva nopți pe acoperișul vechii case, împărtășindu-și neîmplinirile; Wendy și Phillip se tachinează non-sop, așa că bietul Paul se ia la trântă, la propriu, pe rând, cu cei doi frați mai mici. Surprizele se țin lanț în această mare familie și nu lasă loc pentru prea multe meditații despre nostalgia, tratată aici în maniera râsu’–plânsu’, iar replicile acide colorează expresiile interpreților, făcând aproape imposibilă orice lacrimă de tristețe. Hotarul dintre dramă și comedie este unul glisant. Adunați laolaltă de un eveniment trist, membrii familiei Altman ne reamintesc, cu mult aplomb, faptul că relaţiile umane existente se degradează şi că opţiunile se reduc odată cu trecerea timpului.
This Is Where I Leave You
Regizor: Shawn Levy
Scriitor: Jonathan Tropper
Scenarist: Jonathan Tropper
Compozitor: Michael Giacchino
Operator: Terry Stacey
Producător: Jeffrey Levine
Monteur: Dean Zimmerman
Distribuţia
Jason Bateman (Judd Altman)
Tina Fey (Wendy Altman)
Jane Fonda (Hillary Altman)
Rose Byrne (Penny Moore)
Kathryn Hahn (Annie Altman)
Timothy Olyphant (Horry Callen)
Abigail Spencer (Quinn Altman)
Adam Driver (Phillip Altman)
Connie Britton (Tracy Sullivan)
Regizorul se preocupă de construirea cât mai verosimilă a biografiilor şi a relaţiilor, obţinând un sistem de relaţii plauzibil, dând relief evoluţiilor individuale, mai ales în zona comicului. Astfel, Judd, mijlociul, în ipostazierea lui Bateman confirmă – prin întregul său comportament – neapartenenţa la acel mediu, dar şi mâhnirea provocată de eșuarea asumată. De departe, piesa de rezistență din careul de patru ași ai clanului Altman, este Wendy, singura fiică. Tina Fey își echipează personajul cu toate datele pentru a o transforma într-o veritabilă eroină, carismatica actriță împarte, cu multă generozitate, duioșie, înțelegere, replici caustice și…pumni (scena de la spital este memorabilă). Cel care o poartă, la propriu, pe umerii săi lați este mezinul, Phillip.
Personajul conturat perfect de simpaticul Adam Driver se regăsește adesea printre junii de azi: imatur, dependent material de “prietenele” mai “coapte” și veșnic pus pe glume. Phillip ajunge ultimul la funeralii, descinzând dintr-un confortabil Porche (primit în dar de la Tracy Sullivan), dar tot el o ajută pe sora lui să-și împacheteze bagajele după ce soțul ei dăduse bir cu fugiții spre o nouă afacere profitabilă. După ce-l părăsește, în timpul răfuielii dintre frații mai mari, Tracy îi pune, în văzul tuturor, lui Phillip eticheta de “narcisist, cu complexul lui Oedip”, definind, în stil propriu, genul de relații dintre membrii familiei Altman.
Aspectul matriarhal al peliculei este conturat de mai toate intervențiile bizare făcute de Hillary: mezinul familiei fusese crescut de Wendy, mama fiind prea ocupată de redactarea unui roman autobiografic, fosta psihoterapeută, ulterior iubită, a lui Phillip își realizase teza de doctorat pe baza informațiilor despre familia disfuncțională, desprinse din cartea scrisă de Hillary Altman. Shawn Levy a reunit o distribuţie de cinci stele, care l-a ajutat să povestească, cu onestitate, despre cei care refuză, cu sau fără voia lor, convenţiile sociale.
Finalul filmului, aproape burlesc, aduce şi o tuşă de visceral. This Is Where I Leave You înfățișează o altfel de Americă, departe de cea din comediile romantice, este America suburbiilor în care idilele mor odată cu plecarea de-acasă a unora dintre eroi, dar aceștia pot deveni alternativa într-un sistem uniform.Terapia din spatele dramelor personale se bazează pe iubire, întâlniri cu oameni dragi sau cu…intervenții medicale. Filmul, încărcat de umor (fie caustic sau amar), te trage de mânecă să acorzi o şansă oricui.