Neașteptata poveste a unei fotografii celebre

Uneori, feminismul și feminitatea nu au prea multe lucruri în comun.

Se numește American Girl in Florence și este una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume: a fost realizată în 1951 și, în timp ce valoarea unui print realizat trei decenii mai târziu trece binișor de 6.000 USD, o reproducere pentru muritorii de rând poate fi achiziționată de pe Amazon cu 14 USD. Este fotografia care, timp de decenii, a fost folosită – de organizații din întreaga lume – drept simbol al luptei femeilor împotriva hărțuirii sexuale.

Iar “folosită” este, în acest caz, un cuvânt foarte potrivit, de vreme ce, după șase decenii de la data realizarii fotografiei, chiar Ninalee Craig, “femeia hărțuită” din fotografie avea să spulbere întregul mit:

“Nu este un simbol al hărțuirii sexuale. Este un simbol al unei femei bucurându-se de câteva clipe absolut minunate!”.

“Vă pot spune clar: niciunul dintre bărbați nu a avut intenția de a mă hărțui sexual.”

În realitate, după ce fotografia a fost făcută, Ninalee chiar a acceptat să meargă la o plimbare cu bărbatul de pe scuter.

“Îmi trăgeam șalul pe umăr pentru a-mi acoperi trupul. Era protecția mea, scutul meu. Traversam o mare de bărbați și mă bucuram de fiecare secundă. Și, dacă tot a venit vorba: tânărul de lângă mine nu fluieră, ci “scheaună” de fericire. Iar dacă îl vedem atingându-și șlițul sau arătându-l cu mâna, ei bine… timp îndelungat s-a considerat că este o imagine pe care oamenii nu ar trebui să o vadă. Și, vreme de ani buni, această parte din fotografie a fost cenzurată… Însă niciunul dintre acei bărbați nu a sărit calul în vreun fel. Italia se refăcea după război și fusese cu adevărat devastată de el… Vă pot spune clar: niciunul dintre bărbați nu a avut intenția de a mă hărțui sexual.”

Și, încă o dovadă: Ninalee nu doar că a fost plimbată cu scuterul, dar a și flirtat, pentru câteva minute, la o cafea, cu unul din bărbații din fotografie.

Două ore de distracție prin Florența

În 1951, Ninalee își făcea la fel de puține griji privind ziua de mâine care orice altă tânără de 23 de ani. Așa că și-a dat demisia de locul său de muncă și a plecat cu vaporul din New York, cu destinația Europa, călătorind cu clasa a III-a. Timp de șase luni a călătorit singură prin Franța, Spania și Italia, ceea ce, pe atunci, foarte puține femei se încumetau să facă. În Florența a cunoscut o altă “aventurieră” din SUA: Ruth Orkin, o fotografă în vârstă de 29 de ani, care se întorcea spre casă după un reportaj în Israel. Așa că au decis ca, a doua zi, să se distreze împreună, făcând fotografii pe străzile Florenței. O ședință foto care a durat de la ora 10:00 dimineața și până la ora prânzului, în timpul căreia Ninalee și-a inventat un nume se scenă – Jinx Allen – și s-a distrat pozând lângă statui sau printre trecători. “Pur și simplu ne “prosteam” împreună”, avea să-și amintească “Jinx” ședința foto în timpul căreia “Tânăra americancă în Florența” a fost creată.

“Am avut o viață minunată”

“Marea întrebare legată de această fotografie – o întrebare la care toată lumea așteaptă răspuns – este: a fost această fotografie regizată? Nu! Nu, nu, nu! Nu ai 15 bărbați într-un cadru și faci doar două fotografii cu ei. Bărbații aceia erau, pur și simplu acolo. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că Ruth Orkin a fost îndeajuns de înțeleaptă pentru a-mi cere să mă întorc și să repet traversarea și să-i spună motociclistului să le transmită celorlalți să nu privească în cameră.”

Ninalee Craig, la vârsta de 83 de ani, lângă fotografia tinereților sale,
purtând același șal portocaliu pe care l-a purtat pe străzile Florenței.

“Bărbații care văd fotografia mă întreabă: ți-a fost teamă? Simțeam nevoia să fiu protejată? Eram neliniștită? Bărbații au mereu preocupări masculine în privința mea. Femeile, pe de altă parte, privesc fotografia, iar cele care mi-au devenit prietene râd și îmi spun: Nu este minunat? Nu sunt italienii minunați?… Te fac să te simți apreciată. Am avut o viață minunată. Și sunt gata pentru mai mult.”

American Girl in Florence a rămas cea mai cunoscută fotografie realizată de Ruth Orkin. Iată și alte fotografii realizate în aceeași ședință foto improvizată pe străzile Florenței, având-o ca model pe o tânără pe care abia o întâlnise și căreia, de atunci, pentru tot restul vieții, i-a spus simplu: Jinx.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Irina

    Pana la urma poza este…regizata!

Adaugă comentariu