Spatiu expandat: lansarea unui proiect de arta in spatiul public

Artiștii sunt invitați să se implice în remodelarea spaţiilor pietonale din centrul Bucureştiului.

Oraşul reprezintă mai mult decât aglomerări sufocante de clădiri având diverse stiluri şi funcţionalităţi, mai mult decât străzi pe care rulează cu viteză şi zgomot maşini, trotuare înguste şi oameni care se deplasează grăbit dintr-un loc în altul. Oraşul este definit şi de coerenţa şi modul de organizare al spaţiului public văzut ca punct /centru de interacţiune şi manifestare a comunităţii locale.

Spaţiu expandat este un program de artă publică, iniţiat de Asociaţia Volum Art ce îşi propune apropierea publicului larg de arta contemporană şi remodelarea, reconfigurarea temporară a spaţiului public prin inserarea unor lucrări de artă contemporană în peisajul urban.

Programul s-a lansat în 2011 cu proiectul Migrare şi reaşezare, desfăşurat în perioada 26 mai – 31 octombrie; 7 lucrări de artă contemporană au ocupat timp de două luni Parcul Kiseleff din Bucureşti.

Proiectul din 2012, Spaţiu expandat – individ şi masă, vizează o intervenţie desfăşurată pe un perimetru mai larg şi mai divers, dar cu atât mai interesant. Locaţiile propuse pentru intervenţie de către autorii proiectului, Judit Balko şi Mihai Balko, sunt spaţii pietonale din centrul Bucureştiului, oferind astfel publicului un traseu cultural ce începe în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc şi se termină pe Bd-ul Magheru, vis a vis de Librăria Cărtureşti.

Spaţiu expandat – individ şi masă se va desfăşura pe o perioadă de 7 luni (aprilie – octombrie 2012) şi cuprinde un apel de proiecte destinat artiştilor, o expoziţie cu propunerile selectate şi o intervenţie temporară în spaţiul public – amplasarea a 7 lucrări de artă contemporană în Bucureşti în perioada 6 septembrie – 31 octombrie 2012. Tema propusă anul acesta, individ şi masă, aduce în discuţie atât modul în care este perceput spaţiul public cât şi relaţia dintre protagoniştii lui. Un mod de a pune în discuţie acest raport poziţionează într-o relaţie antagonică  individul – ce reprezintă singularul şi masa/mulţimea – formă nedefinită şi structură de manifestare a individului în spaţiul public. In acest context, individul poate fi un anonim care se pierde în mulţime sau vectorul care dă identitate mulţimii. Această interpretare a celor doi termeni ai opoziţiei are un caracter orientativ, artiştii fiind liberi să extindă aria de semnificaţii a temei propuse.

Artiştii sunt invitaţi de către autorii proiectului să se implice în remodelarea spaţiului urban şi să realizeze lucrări site-specific (sculpturi, instalaţii, sculpturi-obiect, etc.) ce răspund temei lansate şi se integrează în spaţiul ales pentru amplasare. Apelul de proiecte este deschis în perioada 19 aprilie – 20 mai 2012. Mai multe detalii despre proiect şi locaţiile de amplasare a lucrărilor se găsesc pe spatiuexpandat.wordpress.com.

Un proiect finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional şi susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti. Parteneri: AdBrain Partners, Radio Guerrilla, Cartureşti, Global Mindscape.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu