Muzeul Mercedes-Benz

“În tehnologie există o poveste și o poezie a formelor.”

În Stuttgart, orașul unde automobilul este rege, pe un piedestal de granit tronează un monument arhitectural uluitor: clădirea dublu spiralată a Muzeului Mercedes-Benz este inspirată de forma genomului uman. O declarație a perfecțuinii și continuei evoluții a brandului.

Muzeul este un elogiu al celei mai vechi fabrici de automibile din lume și al vizionarilor  Carl-Benz și Gottlieb Daimler. Lifturile – desprinse din filmele cu Batman – te înalță la ultimul etaj, “coborându-te” 125 de ani înapoi în timp, până la invenția primului automobil. De aici, expozițiile muzeului curg pe cele două axe ale clădirii, urmărind legendele și colecțiile speciale.

Ironic, turul începe cu… un cal și cuvintele lui Wilhelm al II-lea: “I do believe in the horse. The automobile is no more than a transitory phenomenon.” (Cred în cal. Automobilul este doar un fenomen trecător.)

Trecerea de la unu la sute de cai putere este marcată de mașini-emblemă: primul vehicul din 1886, legendarul 500K Special Roadster “The Princess” al anilor ‘30, regalul 770 Grand Mercedes, iconicul 300 SL Coupe, Papamobilul și încheind apoteotic cu tot pedigreeul de Formula 1 al Mercedes. Mașini la fel de celebre ca și proprietarii lor: Hitler, Grace Kelly, Ringo Star, Regina Elisabeta II, Împăratul Hirohito, Prințesa Diana sau… Ceaușescu (pentru curioși, un 600 Pullman Presidential).

Coborârea în prezent – situat la parterul clădirii – echivalează cu revenirea cu picioarele pe pământ. Dar nu și în realitate. Căci aici te așteaptă o pistă a bolizilor și, dacă te încumeți, poți încerca simulatorul de curse. Mai mult decât sanctuar al unei mărci, o demonstrație a puterii tehnologiei de a fascina.

Ce au admirat cei 3,5 milioane de vizitatori de până acum la Muzeul Mercedes? “Mașinile” ar fi un răspuns de neinițiați. Muzeul oferă nebănuit mai mult: o experiență a creativității comprimată într-o capsulă a timpului. Exact ca în prezentarea ce afirmă clar: în tehnologie există o poveste și o poezie a formelor.

(foto: Mihaela Simona Ilea)

Mihaela Kloos-Ilea

Mihaela Kloos-Ilea Blog | Twitter | Facebook | De același autor

Ani la rând am ascultat. Am învățat. Acum caut, visez și scriu. Descoperă Transilvania frumoasă și povești despre sașii de ieri și de azi pe povestisasesti.com

Recomandări

Adaugă comentariu