Cele sapte pacate

Cu umilință, despre omenire.

În octombrie 1947, marele Mahatma Gandhi i-a înmânat nepotului său, Arun Gandhi, o bucată de hârtie pe care notase lista pe care o redăm în continuare. O listă pe care Gandhi o publicase în 1925 în Young India și care cuprindea “cele şapte gafe pe care societatea umană comite şi care cauzează toată violenţa“. Aflat doar în vizită în India, Arun s-a întors doua zi acasă, în Africa de Sud. A fost pentru ultima oară când și-a văzut bunicul: Mahatma Gandhi a fost asasinat trei luni mai târziu…

Și, nu în ultimul rând: numele real al lui Gandhi a fost Mohandas Karamchand. Prenumele de Mahatma – “marele suflet”, în sanscrită – i-a fost atribuit de către poetul Rabindranath Tagore.

Cele șapte păcate sociale

Bogăţia fără muncă.
Plăcerea fără conştiinţă.
Cunoașterea fără caracter.
Comerţul fără moralitate.
Ştiinţa fără umanitate.
Credința fără sacrificiu.
Politica fără principii.

Notă: Pe WebCultura discutăm rar, extrem de rar, despre politică. Poate este bine, poate este rău. Citind lista lui Gandhi nu ne putem însă opri să ne gândim la cei care ne conduc…

(Sursa: Collected Works of Mahatma Gandhi)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

5 comentarii

  1. Luca Elena

    7/Pacate sociale !!!… Cum le simtim, pe “VIU” !…

    1. Există oameni foarte ”rafinați”, cunoscători intr-ale artei și științei dar extrem de neevoluați moral. Ei pot face mult rau fara sa vrea. Ce e mai trist, pot atrage si alti oameni in actiunile lor negative, tocmai pentru ca lucrurile frumoase pe care ei le stiu functioneaza ca o ”momeala”.
      Si mai trist, uneori ei se ascund în anonimat. Ba chiar propovăduiesc anonimatul dătător de ”libertate”. Libertatea de a încălca un minim de legi, reguli morale.

  2. …au devenit in timp prerogativele acestei lumi ;nimic nu mai este tabu,nimic nu mai este sfant;calitatile de ieri sunt astazi considerate defecte de comportament,adevarate handicapuri morale in dezvoltarea personala:bunul-simt,modestia,respectul,onestitatea.Cele sapte pacate,sunt cele sapte atribute/ atributii ale omului modern.

  3. Horia

    Când oamenii de valoare nu se implica în politică vor ajunge sa fie conduși de nulități

  4. a katrin gigi

    Amendament:” Credinta fara iubire.”

Adaugă comentariu