Arta manipulării in spatii publice

Cum poți fi manipulat în public fără ca măcar să ai habar de asta.

Cele două minute de film pe care vă invit să le urmăriți reprezintă un experiment desfășurat în anii ’50 de către Solomon Eliot Asch, unul dintre pionierii psihologiei sociale: o persoană este așteptată să urce într-un lift, iar apoi alte trei persoane urcă după ea, așezându-se cu fața spre perete și nu cu fața spre ușă. Priviți ce se întâmplă (evident, totul este filmat cu o cameră ascunsă).

Experimentele lui Asch demonstrează cum se conformează individul în fața mulțimii. De atunci lucrurile au evoluat, ajungându-se chiar și la o serie de ecuații (a căror înțelegere implică noțiuni destul de avansate de matematică) prin care se poate afla numărul de “manipulatori” care trebuie infiltrați într-o mulțime de oameni pentru ca mulțimea să poată fi manipulată. Evident, fără ca oamenii care alcătuiesc mulțimea să își dea seama de aceasta…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. Tare. 🙂

    PS: Acum ar trebui să mai apară 3 comentatori, care să spună altceva?

  2. Dumitru Bortun

    Excelent! Nu ştiu unde aţi găsit filmul, dar e o bijuterie în contextul filmelor ştiinţifice. Am să-l proiectez studenţilor.
    db

Adaugă comentariu