5 lucruri despre care poate nu știați că au fost inventate de femei

1. Berea

desfacator-bereBărbații ar trebui să le fie recunoscători femeilor pentru că au creat berea. Cel puțin așa arată unele cercetări istorice: în urmă cu aproape 7.000 de ani, în Mesopotamia (zona în care au fost descoperite cele mai vechi indicii ale cunoscutei băuturi), doar femeilor li se permitea să producă bere și să dețină taverne. Și mai mult: în aproape toate societățile antice, berea era considerată un dar al zeiței și nu un dar al vreunui zeu. Și chiar mai mult: până la revoluția industrială, femeile erau renumite în Europa pentru producerea berii, în unele țări continuând să fie singurele care aveau voie să o producă.

2. Materialul din care sunt confecționate vestele anti-glonț

Materialul cu pricina se numește kevlar și este de cinci ori mai rezistent decât oțelul. Însă dacă despre vestele anti-glonț a auzit mai toată lumea, mai puțină lumea știe că materialul din care sunt confecționate a fost inventat de o femeie: Stephanie Kwolek.

3. Fierăstrăul circular

A fost inventat în 1810 de către o femeie care, privind cum doi bărbați se chinuiau să taie trunchi de copac cu un fierăstrău obișnuit, s-a gândit să le facă viața mai ușoară. Numele ei: Tabitha Babbitt.

4. Ștergătoarele de parbriz

Ironic, dar toți acei bărbați care se plâng în trafic de fiecare șoferiță, au mereu în fața ochilor invenția unei femei. Ștergătoarele de parbriz au fost inventate în 1903, când, în cursul unei călătorii din Alabama la New York City, Mary Anderson a observat că șoferii trebuiau să oprească autoturismele pentru a curăța parbrizele de zăpadă și gheață. Un an mai târziu, avea să-și înregistreze invenția, pentru care a primit patent în anul 1905. Chiar dacă astăzi nu ne putem imagina cum s-ar putea circula pe ninsoare sau ploaie fără ștergătoare de parbriz, invenția a avut nevoie de mai bine de zece ani pentru a câștiga popularitate.

5. Jocul de Monopoly

A fost inventat în anul 1903 de către creatoarea de jocuri Elizabeth Magie. Inițial, jocul s-a numit The Landlord’s Game și a fost creat din dorința “de a evidenția efectele dramatice pe care le poate avea deposedarea de terenuri”. Adică, într-un anume fel, exact opusul la ceea ce jocul a ajuns să fie astăzi….

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu