10 lucruri mai puțin știute despre căsătorie

Ei bine…

1. Știe toată lumea: ceremonialul căsătoriei se sfârșește cu sărut (momentul acela în care “mirele poate săruta mireasa”). Puțini știu însă că tradiția vine din Roma antică, unde sărutul reprezenta un “angajament juridic” prin care erau “parafate” contractele, iar căsătoria era considerată ca fiind un contract.

2. Potrivit cercetătorilor, 81% dintre cuplurile care declară că sunt fericite spun și că prietenii și familia au intervenit foarte rar în mariajul lor (spre deosebire de doar 38% care spun același lucru în cazul cuplurilor nefericite).

3. Conform studiilor, cuplurile cunosc cel mai mare nivel al fericirii conjugale în cel de al treilea an de căsătorie.

4. Și, chiar dacă v-ar putea mira: în relația dintre două persoane, cuvintele rostite reprezintă doar 7% din totalul comunicării. Tonul vocii contează în proporție de 35%, iar limbajul trupului în proporție de 55%.

5. Și, tot cercetătorii o spun: există două perioade principale de declin în fericirea conjugală – unul în cel de al patrulea an de căsnicie și altul în cel de al șaptelea an. În fapt, aproape jumătate dintre divorțuri, intervin în primii șapte ani de căsnicie.

6. Iar dacă tot vorbim (și) despre divorțuri: probabilitatea de divorț este mai mare în cadrul cuplurilor care au locuit împreună înainte de căsătorie, dar fără să privească acest lucru ca un “angajament social” (decât în cadrul cuplurilor care “s-au mutat împreună” cu gândul că, în viitor, se vor căsători)

7. 75% dintre persoanele care s-au căsătorit cu partenerii dintr-o aventură amoroasă ajung ca, în cele din urmă, să divorțeze. Așa susține Holly Hein – unul dintre cei mai cunoscuți psihoterapeuți ai Hollywood-ului – în cartea sa Sexual Detours: Infidelity and Intimacy at the Crossroads.

8. Potrivit cercetătorilor, probabilitatea de divorț crește dramatic în cazul în care cei doi parteneri s-au căsătorit înainte de a împlini 25 de ani. Lucrurile sunt valabile și în cazul în care soția este semnificativ mai în vârstă decât soțul, însă nu sunt valabile și în cazul în care soțul este semnificativ mai în vârstă.

9. Probabilitatea ca un cuplu să divorțeze în primii cinci ani de la căsătorie este de 20%. În același timp, probabilitatea ca două persoane care conviețuiesc împreună (fără a fi căsătorite) să se separe în aceeași perioadă este de 49%. După zece ani, probabilitatea de divorț este de 33%, iar cea de separare de 62%.

10. În medie, un cuplu de căsătorit face amor de 58 de ori pe an (puțin mai mult de o dată pe săptămână). E puțin? Depinde cu ce comparăm: 20% dintre cuplurile căsătorite au mai puțin de 10 “partide sexuale” pe an.

casatorie

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. sounds like radio-erevan! ;)))

  2. Andreia

    Acest articol este despre casatorie sau mai degraba despre divort?

Adaugă comentariu