10 gânduri despre femeia modernă

(conținând, firește, o doză de relativitate)

tipare-feminineUn mare scriitor interbelic oferea unei tinere doamne următoarele două sfaturi: să nu-şi dezvelească genunchii în public şi să nu vorbească niciodată despre ea însăşi. Scriitorul nu s-a demodat, (poate) doar sfaturile lui.

Și, pentru că în (post)modernitate, noţiunea de  feminitate îmbracă forme pragmatico-cinice şi se transformă permanent, iată zece gânduri despre femeia modernă, “în replică” la cele zece sfaturi pe care, odionioară, G. Călinescu le oferea femeilor.

1. Femeia de astăzi nu mai deloc un rol strict “decorativ”, dimpotrivă, unele femei au devenit active, virilizate şi independente “graţie” bărbaţilor din ce în ce mai efeminaţi, deveniţi “masculii-obiect”.

2. În jungla urbană de astăzi, se strecoară “eroine” ce îşi asumă un comportament masculin sau, mai degrabă, o psihologie transsexuală; au o prezenţă agresiv-decorativă.

3. “Păpușile din porțelan” fin, îmbrăcate cu dantele și mătăsuri, de altădată, au fost înlocuite de “păpușile din plastic“, echipate cu ţinute adaptate pentru fast-love.

4. Dragostea, sensibilitatea şi afectivitatea nu mai sunt la modă. Se poartă cinismul, aroganța şi atitudinea “hard to get“.

5. Deghizate sub “originalitate” sau “virilitate”, proasta-creştere, brutalitatea, ingratitudinea şi laşitatea pot fi matricile masculilor contemporani. Aceştia sunt (auto)-educați să nu îşi asume riscuri emoționale. E mai puternic cel care iubește mai puțin. “Cine nu riscă nu câștigă!” este deviza lumii moderne în orice altceva, mai puțin în dragoste. În iubire, este o dovadă de “slăbiciune”, ceea ce nu convine unui “viril”.

6. Dominaţi de un puternic egoism, pentru unii reprezentanți ai sexului puternic, femeia trebuie să fie frumoasă, feminină, gospodină şi… mai puțin inteligentă. Astfel, o femeie e plăcută în măsura în care nu subminează, în niciun fel, orgoliul masculin, ci, dimpotrivă, îl măgulește.

7. Excentricii zilelor noastre nu mai sunt aristocraţii dandy de altădată, au fost înlocuiţi cu nişte flamboianţi de show, ce practică cinismul într-un limbaj crud şi care trăiesc experienţe la limită.

8. În acest caz, se poate ajunge la ceea ce capriciosul Picasso conchidea: “Femeile sunt ori zeițe ori preşuri”.

9. Sentimentele de afecțiune pentru o persoană de sex opus, reflectate în fapte/gesturi, fie şi acele tachinări fine, sunt sobre şi nu sunt circumscrise animalicului.

10. Din păcate, astăzi, întâlnim multe mame “cu statut”, care doar au bifat căsuţa sociologică (de mamă), având grijă doar “să dea bine” în “vitrina societăţii”, lipsindu-şi copiii de afecţiune (sau chiar de prezenţa lor în viaţa micuţilor), plasându-i în grija altora.

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu