Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

“Ziua când femeia e tot așa de mare ca și bărbatul”

Te-am căutat

“Și dac-ai ști cât te iubesc, cu tine-adorm și mă trezesc, cu tine-mpart tăcerile unui cuvânt.” Te-am căutat prin păduri...

Continuare...


Powered by

“Ziua când femeia e tot așa de mare ca și bărbatul”

Sorin Tudorde @
29 August 2015

Știați că…

În fiecare an, pe 29 august, creştinii ortodocşi prăznuiesc Tăierea Capului Sf.Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc.

Potrivit tradiției, în ziua de 29 august, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru în care sunt permiși doar struguri și apă. Nu se bea vin roșu, deoarece, în credință, acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

În această zi, nu se taie nimic cu cuțitul, totul se rupe cu mâna. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei.

De asemenea, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică. În trecut, ca să fie iertați, oamenii care făceau păcate grele – furau, ucideau, tâlhăreau – țineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân‘ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

În unele zone, Sf. Ioan se serbează de către femei. După ce se înserează, se adună mai multe la un loc, unde fac chefuri şi jocuri, însă fără bărbaţi, zicându-se că aceasta e ziua când femeia e tot așa de mare ca și bărbatul.

Sf.Ioan-Botezatorul

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri