Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Viata la 41 de ani

Punguța cu doi bani – concert cameral de familie

Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj vă invită la un spectacol inedit: binecunoscuta poveste va fi ilustrată cu fragmente...

Continuare...


Powered by

Autor: Cosmin Neidoni

Viata la 41 de ani

Cosmin Neidoni25 March 2016

viata-41Acum, la 41 de ani, când am învătat să pendulez speculativ și pragmatic între cărtile de filosofie si cărtile de credit, între declaratiile de venit si cele de dragoste, mi-am propus să nu ratez nicio sclipire de frumos. Nu vreau să las, urmând sfatul lui Noica, neculeasă mierea fiecarei zile si nici nu vreau să trec fără a observa rodirea unei alte inimi.

De la o anumita vârstă, seninatatea devine nu doar dezirabilă, ci aproape obligatorie: a nu te bucura de dragostea a celui de langa tine, a nu te lasa confiscat de magia frumosului, a refuza săvărsirea binelui devin aproape o impietate. Obstacolele, de orice fel ar fi ele, nu mai sunt ziduri, ci ferestre în care ne răsfrângem pentru a ne reașeza mai edificati in zarea propriului demers.

La 40 + 1 încep să se stingă, dacă nu s-au stins deja, toate vanitățile. Nu mai dorești să impresionezi pe nimeni si, dacă esti obișnuit cu actul de a gândi, nu te mai poate impresiona decât frumosul, bunătatea și emoția asociată lor. Toate șovăielile, toate biruințele devin secundare în raport actul prioritar și fundamental al bucuriei de a trăi simplu si senin in acord cu tine insuti!

Am invățat că un conflict ori o dispută în care ai abdicat de la propria verticalitate pentru a face față adversarului nu se poate numi nicicând victorie.

Am inteles că în lipsa unui sens obiectiv al vietii, avem libertatea formidabilă de a ne alege noi un sens și, după renuntarea de a mai schimba lumea, după stingerea euforiei deviante a împăunării de sine, am înțeles, spuneam, că un sens atutentic de viață poate fi dat de dorința de a lumina frumos viața celor de lângă noi si, cu egală măsură, a ne lăsa luminati de dragoastea lor radiantă.

Ceea ce ne rămâne în cele din urmă – după ce abstragem din noi dorința de a triumfa, după ce ne obișnuim cu toate scăderile noastre si a celor de lângă noi – este vibrația, emoția autentică a bucuriei de a-i întâlni pe cei care ne sunt dragi, adică acei oameni, nu mulți la număr, care construiesc edificiul nostru afectiv. Restul se cheamă spectacol!

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul acestui formular.

Despre autor

Cosmin Neidoni

| LinkedIn | Facebook | De același autor

Nascut in Timisoara in 8 Martie 1975. Absolvent de filosofie, freelancer in domeniul traducerilor, scrie proza scurta, eseuri si poezie. Carti publicate: Scrisoare catre fiul meu, Das Schattenspiel. In pregatire: Viata la 40 de ani.

    Comentarii
  1. Sorana M

    Cred cu tarie ca aceasta seninatate a sufletului vine doar din asumarea de sine si din intelegerea si acceparea faptului ca sintem atat de rapid trecatori vietii, vine din bogatia lecturilor cu care ne-am impodobit sufletul si mintea si din norocul de a ne fi nascut cu un ego mai mititel spre minus, caci altminteri 40+ e exact varsta de bilant/ deprimare/ frustrare si o ultima sfortare de a dovedi, inutil dupa mine, cat de buni, valorosi si fabulosi sintem !! 🙂

Comentează

Parteneri