Un triumf al scolii romanesti de arhitectura

Capitala Ucrainei va fi remodelată, aproape în întregime, după planurile a șase arhitecți români.

Pe 26 octombrie 2011, municipalitatea Kievului a lansat un concurs internațional de urbanism – Perlele Dneprului -, în urma căruia orașul va urma să fie modificat aproape complet în următorii 15 ani. Se dorea găsirea unui concept care să conservate flora şi fauna din Kiev (asemănătoare unei microdelte), dar care să și ofere cele mai bune soluţii de trafic. În urma anunțului s-au primit proiecte de la 300 de echipe de arhitecți din întreaga lume.

Pe 1 februarie 2012, au fost anunțați câștigătorii marelui premiu (în valoare de 20.000 de dolari): echipa Wolf House Production, o echipă formată din șase arhitecți români: Rozina Dragomir (25 de ani, freelancer), Cristina Zlota (25 de ani, freelancer), Iulian Canov (25 de ani, freelancer), Alexandru Tudose (26 de ani, asociat în cadrul companiei TegMark), Vlad Stoica (27 de ani, freelancer) şi Gabriel Pascariu (55 de ani, lector la Universitatea Ion Mincu). Toți absolvenți ai Universității Ion Mincu (Vlad, Alexandru, Iulian și Cristina în promoția 2010, iar Rozina în promoția 2011). Și niciunul dintre ei nu mai fusese înainte de depunerea candidaturii în Kiev.

“Ne-a ajutat mult faptul că autorităţile de acolo ne-au pus la dispoziţie toată documentaţia urbanistică de care am avut nevoie. Restul a fost doar imaginaţia noastră”, avea să declare Iulian Canov în Adevărul. Iar de acum, lucrurile au intrat în linie dreaptă: echipa celor șase români a fost invitată la Kiev de către oficialități pentru a discuta în detaliu etapele de implementării proiectului.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu