Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Ultimul creator de sabii din Taiwan

Despre vise

Imi amintesc si acum o frantura din copilarie in care eram adesea intrebata “tu ce visezi sa fii”? Eu visam...

Continuare...


Powered by

Ultimul creator de sabii din Taiwan

Sorin Tudorde @
9 June 2011

“Aveam doar 13 ani când am început să învăţ de la tatăl meu, care a învăţat, la rându-i, de la tatăl său. Iar în tot acest timp, zi de zi, am încercat să îmbunătășesc abilitățile transmise prin intermediul generaţiilor.”

Cândva, crearea unii săbii era considerată de esență divină. Astăzi, acest meșteșug mai este cunoscut în Taiwan doar de un singur om: un bătrân în vârstă de 65 de ani care trăiește din cel mult 25 de euro pe lună și muncește luni în șir pentru a creea lama unei singure săbii. Și, cu toate acestea, notorietatea și-o datorează faptului că este cel care a făurit celebra sabie Green Destiny din filmul Crouching Tiger, Hidden Dragon și nu meșteșugului său. O celebritate de cate bătrânului nu-i pasă. Tot ce își dorește este să își poată transmite arta mai departe.

Anul trecut, reporterul Al Jazeera Steve Chao a călătorit în orașul taiwanez Cheding pentru a realiza acest scurt reportaj.

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri