Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Tragica poveste a unei preafrumoase usi

Cât de biutiful poate fi un film despre mizerie, tristeţe şi moarte

Nominalizat la Oscar şi câştigător la Cannes, Javier Bardem îşi asumă un nou rol cameleonic în filmul Biutiful. Pentru cei...

Continuare...


Powered by

Tragica poveste a unei preafrumoase usi

Sorin Tudorde @
2 May 2011

Uneori, o întreagă istorie poate fi spusă dintr-o singură privire.

Închisoarea. Între 1940 și 1944, prizonierii politici ai războiului civil din Spania construiau una dintre cele mai mari închisori din Europa: închisoarea Carabanchel.

În timpul regimului lui Franco, aici au fost închiși unii dintre cei mai cunoscuți militanți spanioli pentru democrație. În 1988, închisoarea a fost abandonată, iar ruinele clădirii aveau să fie folosite drept adăpost de către oamenii străzii. Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale închisorii abandonate a fost realizată de către Alexander Stübner și o puteți vedea mai sus.

Masacrul. Pe 24 mai 1977, în perioada de tranziție a Spaniei către democrație, într-o clădire de birouri din Madrid (situată pe strada Atocha, la numărul 55), avea loc Masacrul de la Atocha. Un masacru soldat cu cinci morți care a condus la accelerarea legalizării Partidului Comunist.

Ușa. Recent, artistul Alberto de Pedro a folosit ușa clădirii de pe strada Atocha ca suport pentru o imagine reprezentând clădirea abandonată a închisorii Carabanchel. Priviți. Cuvintele nu își mai au rostul…

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri