Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Tiananmen, 24 de ani mai târziu

Glosă singurătăţii

Şi poezia mea e tristă, şi scriu plângând, singurătate, Când umbra serii ţipă iarăşi, strigându-ţi numele pe stradă, Mă-nchid ca-ntr-o...

Continuare...


Powered by

Tiananmen, 24 de ani mai târziu

Sorin Tudorde @
6 June 2013

Despre formele protestelor și formele cenzurii.

Fotografia aceasta, cunoscută sub numele de Tank Man, este un simbol al protestelor studențești care au avut loc la Beijing, în Piața Tiananmen. Proteste care s-au încheiat cu masacrul din data de 4 iunie 1989. Și cum cenzura chineză a blocat inclusiv toate căutările online după cuvintele “4 Iunie”, dizidenții au prins a folosi ironia pentru a aduce aminte oamenilor de ceea ce s-a petrecut în acea zi. Imaginea care urmează, de pildă, s-a răspândit cu repeziciune printre utilizatorii de internet.

Ca urmare, cenzură chineză a blocat rapid și căutările după o serie de cuvinte aparent nevinovate: “rața din cauciuc”. Însă dizidenții au găsit alte forme de a face referire la 4 Iunie. Iată câteva dintre acestea.

(via)

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri