Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Scaunul Liber – un omagiu adus lui Liu Xiaobo

Mic tratat despre căsnicie

Gone Girl – thriller sofisticat. Oricare dintre filmele lui David Fincher reprezintă o provocare. După The Social Network (2010), o...

Continuare...


Powered by

Scaunul Liber – un omagiu adus lui Liu Xiaobo

Sorin Tudorde @
27 May 2011

Chinezul Liu Xiaobo, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, va fi omagiat de Amnesty International prin intermediul unei lucrări realizate de către designerul olandez Maarten Baas.

Scaunul Liber – The Empty Chair – este numele lucrării realizate de Marteen Baas pentru a sprijini campania Amnesty International împotriva tendinței crescute de reprimare a opiniilor exprimate democratic de scriitori, jurnalişti, artişti sau activişti.

Lucrarea lui este Baas este un scaun al cărui spătar se înalță asemenea unei scări până la o înălțime de cinci metri. Este o metaforă vizuală care vorbește despre năzuințe și importanța pe care o au libertatea de gândire şi libertatea cuvântului.

Și, firește, este un simbol pentru scaunul pe care Xiaobo ar fi trebuit să-l ocupe în timpul ceremoniei premiilor Nobel din 2010. Un scaun care a rămas liber: Liu Xiaobo îți execută în prezent condamnarea de 11 ani la închisoare pentru subminarea statului chinez.

Scaunul Liber va fi prezentat publicului mâine, 28 mai, în Amsterdam, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Amnesty International.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri