Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Sarmizegetusa Regia

Cel mai rapid test de personalitate

Ești genul visător sau genul analitic? Tot ce trebui să faci este să întinzi mâinile în față – să ai...

Continuare...


Powered by

Sarmizegetusa Regia

Sorin Tudorde @
24 March 2014

O frumoasă filmare și câteva lucruri mai puțin știute.

1. Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane.

2. Nu se cunoaște pronunțarea din limba dacică în mod cert și nici sensul cuvântului. Se presupune că înțelesul ar fi “Cetatea de pe stâncă” sau “Cetatea înaltă”, dar, deoarece, inițial, Sarmizegetusa nu era o fortificație militară, ci o așezare religioasă și civilă, etimologia trebuie luată în considerare cu anumite rezerve.

3. Zidul cetății avea 3 m grosime și o înălțime de aproximativ 4 – 5 m în momentul finalizării construcției lui.

4. În 2011 angajații unei firme au distrus o parte din situl dacic pentru a construi o parcare de 3.000 de metri pătrați, punând zidul cetății în pericol de prăbușire pe o lungime de aproximativ 30 de metri. Amenajarea parcării a fost plătită de Consiliul Județean Hunedoara, fiind destinată turiștilor veniți să viziteze situl și s-a făcut fără aprobarea sau supravegherea arheologilor.

O filmare realizată de Cosmin Giurgiu.

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Sarmizegetusa-Regia

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.