Sa aratam industriei ca lacomia nu duce nicaieri!

Descărcați gratuit toate cărțile lui Paulo Coelho.

Este un îndemn la piratare pe care nu noi vi-l adresăm. Ci chiar “piratul Paulo Coelho” care, printr-o postare recentă de pe blogul său, își îndeamnă cititorii din lumea întreagă să-i pirateze toate operele, descărcându-le gratuit. Și chiar mai mult: oferă chiar și un link către The Pirate Bay, site de pe care se pot descărca unele dintre cărțile sale.

“Sunteți bineveniți să descărcați gratuit cărţile mele şi, dacă vă bucura de ele, cumpărați o carte tipărită. Este modul în care noi trebuie să demonstrăm industriei cărții că lăcomia nu duce la nicăieri.
Cu dragoste, Piratul Coelho”

Nu este pentru prima dată când Coehlo oferă pe blogul său linkuri către site-urile care îi piratează cărțile. Însă este pentru prima dată când atitudinea sa este atât de clară. De ce face asta?

“Vechile vremuri în care fiecare idee avea un proprietar au dispărut pentru totdeauna.
În primul rând pentru că tot ceea ce face toată lumea este să recicleze aceleaşi patru teme: o poveste de dragoste între doi oameni, un triunghi amoros, lupta pentru putere şi povestea unei călătorii.
În al doilea rând pentru că toţi scriitorii își doresc să fie citit ceea ce scriu, indiferent dacă este într-un ziar, pe un blog, în cadrul unui pamflet sau pe un zid.

Cu cât mai des auzim o melodie la radio, cu atât suntem mai dispuși să cumpără, CD-ul. Același lucru se petrece și cu literatura.

Cu cât sunt mai mulți aceia care “piratează” o carte, cu atât mai bine. Dacă le place începutul, vor cumpăra a doua zi cartea întreaga pentru că nu există nimic mai obositor decât să citești texte lungi pe monitorul unui computer.” (Paulo Coelho)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Ira

    Pacat ca este nevoie sa se recurga la astfel de solutii…

  2. prietenu lu paul

    Asta e un mod scarbos de a-ti face publicitate. Probabil se confrunta cu un fenomen pe care nu il poate controla (si anume: nu mai are vanzari pentru ca cititorii lui isi iau cartile de pe net in format electronic) si pentru ca nu il poate controla, indeamna continuarea lui in speranta ca i se va face cuiva mila si ii va mai cumpara cate-o carte.

Adaugă comentariu