Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Raţiune vs. Simţire

Ceva românesc

Se ia dorul, încet, să nu-l doară, se cuprinde în brațele timpului; se reazămă sufletul pe un ochi catifelat de...

Continuare...


Powered by

Raţiune vs. Simţire

Mădălina Dumitrachede @
17 July 2014

Poveşti de iubire din literatura universală (I).

Romanul Sense and Sensibility reuşeşte să fie  deopotrivă intens şi discret. Incitant şi atractiv, acest volum, din secolul al XIX-lea, reuneşte personaje ce oferă o lecţie despre cât de elegant se poate suferi.

Viaţa a fost şi este mereu tumultoasă, iar personajele acestei cărţi sunt traversate de tot felul de stări, au trăiri profunde şi nelinişti în fiecare zi, dar… stau bine cu disperările. E greu să-ţi păstrezi integritatea şi să găseşti fericirea într-o lume sălbatică sau, mai bine zis, e foarte greu să fii echilibrat într-o lume bazată (doar) pe valori precum banul şi statutul.

Într-o societate sărăcită de valori reale, în care supremaţia banului e atotstăpânitoare, iar poziţia socială cântăreşte mult, posibilitatea de a fi fericit se reduce (doar) la abilitatea de a te schimba, de a deschide ochii şi de a  nu negocia intimitatea profundă a eului cu oricine.

Personajele din romanele lui Jane Austen plâng (şi ele) din toată inima, suferă cu toată fiinţa. Numai că, citind-o pe Austen, nu te cutremuri ruseşte. Tot ceea ce la Dostoievski ar fi defulat în urlet, la Austen e doar şoptit. Tot ceea ce trebuia să aibă virulenţa grea a strigătului, aici, e pulverizat în aerul uşor al surdinei.

Se poate spune că Elinor şi colonelul Brandon ştiu să sufere, că ei suferă “cu stil”. Văzând-o pe Elinor, s-ar zice că  cea mai înaltă cotă a disperărilor sale nu trece de melancolia oarecare a proastei dispoziţii, de drama “de a nu fi în formă”.

Până şi în suferinţă, simplitatea rămâne “sofisticarea extremă”.

***

Omul întreg se împlineşte în unitatea contrariilor, prin realizarea unei alinaţe fericite dintre raţiune şi simţire.

Poveşti de iubire din literatura universală (II)
Poveşti de iubire din literatura universală (III)

Sense-and-Sensibility

O ediție tipărită în Marea Britanie în anul 1880.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Mădălina Dumitrache

| Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Comentează

Parteneri