Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Primul film sonor românesc

Elegiile apusului de soare

La hotarul dintre zi și noapte, acolo unde visarea prinde contur. V-ați întrebat vreodată de ce cei mai mulți oameni...

Continuare...


Powered by

Primul film sonor românesc

Sorin Tudorde @
7 February 2013

Pe 7 februarie 1935, la cinematograful din cadrul Cercului Militar București, a avut loc premiera primului film sonor românesc.

Realizat în 1934, filmul Bing-Bang, o “humorească muzicală”, a fost și prima producție cinematografică integral românească. Filmul a fost realizat de doi mari comici ai scenei românești interbelice, Vasile Vasilache și Nicolae Stroe, cu ajutorul unei aparaturi sonore realizate de un inginer român, Argani (despre care, din nefericire, nu s-au păastrat prea multe date).

Iată câteva secvențe din Bing-Bang. Și, da, ceea ce veți vedea este parcul Cișmigiu de acum opt decenii.

Vasile Vasilache și Nicolae Stroe.

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. frumos articol.. numai ca am primit o precizare de la cineva fan al teatrului vechi cum ca pe N.Stroe il chema Nacht Stroe nu Nicolae, fiind evreu la origini..

    • @Christine,

      La origini este roman: s-a născut în Bacău. Linkul spre wikipedia esta dat in articol, chiar pe numele lui. Cei interesați pot afla și despre naționalitatea sa dând un simplu click. Am spus-o si pe facebook: nu este un articol biografic si, prin urmare, preferam sa folosim doar numele de scenă.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.