Primii oameni fotografiati vreodata

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Acestă fotografie se numără printre cele mai valoroase fotografii ale tuturor timpurilor.

Da, ar putea să pară o fotografie banală. Însă priviți cu atenție în colțul din stanga-jos. Sunt două siluete acolo: un bărbat cu piciorul întins și lustruitorul de pantofi. Ei bine, cei doi sunt primii oameni care au fost fotografiați vreodată.

Fotografia se numește “Boulevard du Temple” (după locul pe care l-a imortalizat) și a fost realizată în 1838 sau 1839 de către Louis Daguerre, părintele fotografiei. Și, încă un “amănunt”: la ora la care a fost realizată fotografia bulevardul era plin cu parizieni. Însă, din pricină că a fost folosită dagherotipia, iar timpul de expunere a fost de 10-15 minute, oamenii aflați în mișcare nu apar în imagine.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

 1. Adrian Erdeli

  Explicatia este putin trasa de par cred eu ;chiar numai cei doi au stat nemiscati 10-15 min?! macar o umbra ceva trebuia sa se vada,nu? Chiar noaptea daca expui asa de mult te capatuesti cu vreo “fantoma”,cine a facut fotografie de genul asta poate confirma……nici 0,00000000000000000001 nu ma compar eu cu Louis dar asta este parerea mea.

  1. @Adrian,

   Tehnica folosita acum este alta. Nu se poate compara.

 2. andreea christodorescu

  Referitor la primii oameni fotografiati vreodata, in articol se precizeaza doar 2 persoane. Sunteti siguri? intrucat mie mai imi par alte 2 persoane stand pe o banca..dar s-ar putea sa fie doar o iluzie,desi daca priviti mai atent…ce ziceti?

Adaugă comentariu