Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Prima statuie ecvestra din Bucuresti

el

nemuritoare culori, fierbinţi valuri de nelinişti revarsă cu tandreţe peste inima mea, vorbele fară noimă nu i le mai pot...

Continuare...


Powered by

Prima statuie ecvestra din Bucuresti

Sorin Tudorde @
7 May 2012

Istoria Bucureștiului, “văzută” de statuia de la Universitate a lui Mihai Viteazu.

În 1865 Primăria Bucureştilor a început să se discute despre realizarea unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazu, iar în 1872 documentația privind realizarea statuii i-a fost oferită artistului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse de către o comisie din care făceau parte Alexandru Odobescu, Cesar Bolliac și Theodor Aman.

1874 – Statuia lui Mihai Viteazu este amplasată în faţa Universităţii (Foto: C. Popp de Szathmari)

Stauia, finalizată în 1873, a fost adusă de la Paris la Bucureşti împreună cu soclul de marmură, fiind prima statuie ecvestră din Bucureşti (și a doua statuie publică din oraș). Apoi, printr-un decret domnesc s-a decis amplasarea sa în faţa Universităţii şi inaugurarea ei în anul 1874, pe 8 noiembrie, de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Inaugurarea a avut loc însă pe 8 noiembrie 1874 (aproape șapte luni mai târziu), din pricina presiunilor diplomatice ale guvernelor de la Viena şi Istanbul care vedeau în această statuie un act de independenţă. Inagurarea s-a făcut în prezența principelui Carol I, a principesei Elisabeta, a mitropolitului primat Calinic Miclescu şi a primarului Gheorghe Manu.

1874 – inaugurarea statuii lui Mihai Viteazu

În sepembrie 1877 sunt aduse 3 tunuri otomane capturate de vânători în cursul luptelor de la Griviţa (Războiul de Independență al României) sunt înșirate în jurul statuii.

1877 – o fotografie realizată de Franz Duschek (în stânga, Palatul Șuțu).

1890 – statuia lui Mihai Viteazu într-una dintre primele imagini color realizate în România.

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.