Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Prima scoala romaneasca

Sergiu Cioban: fotografii cu suflet

“Nu aparatul face fotografia și nici tehnica, ci ochiul face fotografia. Aparatul doar o expune.” Sergiu Cioban se autodefinește ca...

Continuare...


Powered by

Prima scoala romaneasca

Roxana Teacade @
5 July 2011

Prima scoală românească se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din Brașov. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în 1583. Actuala clădire datează din 1760 și adăpostește “Muzeul Prima Școală Românească”.

scoalaDa, am ajuns la prima scoala romaneasca. Si m-am asezat in banci vechi de sute de ani. Cativa elevi ai claselor a 4-a veniti din Piatra Neamt m-au insotit in acest muzeu. Imbiata de “ghizii” nostri am patruns intr-un spatiu arhaic plin de incarcatura emotionala si istorica.

De pe vremea lui Anton Pann

Patosul ghidului ne-a inmarmurit; ne-am asezat in banci si l-am ascultat cuminti. Lucruri nemaiintalnite ne-au captivat atentia. Detalii ca tablita de scris folosita pe vremea lui Anton Pann, sugativa uriasa care folosea cenusa sau nisip pentru corectura, abacul bine intretinut ne-au transpus in mod autentic intr-o alta epoca. Nuiaua ramasa nu se stie de cand ne-a avertizat totusi ca nu-i de gluma. Am aflat usurati ca pe vremurile acelea aveai nevoie doar de cateva luni intense de studiu pentru a te considera absolvent.

Zeci de mii de documente

Mergand mai departe descoperim harta Daciei asa cum era… adica o Romanie de azi doar ca mai rotunda si frumoasa careia nu-i lipseste nimic. Amintindu-ne de manuscrise si tezaure care au plecat in alte tari … ghidul nostru atrage atentia spre cartile imbracate in aur si argint cu greutatea de… 7 kg!

Pagini: 1 2

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Roxana Teaca

| De același autor

Luna e plina, cerul e roz, norii lila.

Comentează

Parteneri