Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Prima moneda unica din istoria Europei

Vara asta

Ma strange caldura, Fire de par crocante in vant Buze uscate, insetate Vor inmuiate in apa…rece. Ochii ma zgarie Nu...

Continuare...


Powered by

Prima moneda unica din istoria Europei

Alexandra Stoicade @
7 February 2012

Susține și tu Webcultura. Mulțumim!

Vezi aici cine sunt cei cărora le mulțumim până acum.

Amintiri din viitor. Pentru că istoria se tot repetă…

Astăzi, 7 februarie 2012, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatul de la Maastricht, tratatul care a pus bazele Uniunii Europene. O bună ocazie pentru a ne aminti de “prima monedă unică” europeană.

O poveste care a început acum aproape 150 de ani: pe 23 decembrie 1865 a fost înființată Convenția de la Paris, cunoscută și sub denumirea de Uniunea Latină. Obiectivul Uniunii Monetare Latine era acela de a unifica valutele europene într-o monedă unică, utilizabilă în toate statele membre. Sună cunoscut, nu-i așa? Diferența este că, pe atunci, majoritatea monedelor naționale erau făcute încă din aur și argint.

Uniunea Latină a reunit 32 de țări (printre care Franța, Belgia, Italia, Elveția, Luxemburg, Grecia, Spania, România, Austro-Ungaria, Bulgaria) prin intermediul unor monede de aur și argint care erau bătute de fiecare stat în parte la un gramaj starndardizat: 4,5 grame de argint sau 0, 29 grame de aur. Au existat însă și două absențe notabile: Regatul Unit și Imperiul German. Și, din cauza fluctuațiilor acestor 2 metale, dar și a situației politice încordate, Uniunea Monetară Latină a fost dizolvată la 1 ianuarie 1927, după ce în anii 1920 își încetase activitatea.

Și, nu în ultimul rând: la 10 ani de la înființarea Uniunii Monetare Latine, Danemarca și Suedia pun bazele Uniunii Monetare Scandinave, care în 1876 o câștigă și pe Norvegia ca membru. Moneda unică este coroana, iar metalele componente aveau rolul de a distinge valoarea coroanei: moneda de 10 coroane avea în compoziție aur nordic, cupru, aluminiu și nichel, pe când cea de 5 coroane – cupru și nichel. Uniunea a rezistat dizolvării, în 1905, a alianței dintre Suedia și Norvegia, însă izbucnirea, în 1914, a Primului Război Mondial i-a adus și acesteia sfârșitul.

Despre autor

Alexandra Stoica

| Facebook | De același autor

Alexandra, impleticiri de visuri, Minulescu si Dostoievski sagetator, germana si rusa, jurnalism, cenaclul de la muzeu, Henry de Montherlant si Cristian Badilita, impleticiri de visuri, Homorod si bunica, Pasarea Colibri si copilarie, oameni simpli si inima buna, caldura, Michael Nyman si Tom McRae, improbabil versus imposibil, amintiri, impleticiri de visuri.

Comentează

Atitudini

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.