Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Oameni care au devenit cuvinte

Amprentele zambetului

“Pentru a crea artă de calitate ai nevoie doar de cerneala și de propriile degete.” 30 de secunde de zâmbete,...

Continuare...


Powered by

Oameni care au devenit cuvinte

Sorin Tudorde @
12 October 2011

Boicot, ghilotină, siluetă, sandvici, zepelin… Acum sunt doar o înșiruire de cuvinte din dicționar. Însă, în spatele fiecărui cuvânt există o istorie. Și o persoană.

Boicot, de pildă, vine de la Charles Boycott. Și dacă acest lucru este știu de destul de puțină lume, chiar și mai puțin sunt aceia care știu că Boycott nu a boicotat pe nimeni. Ci a fost boicotat. Responsabil cu colectarea chiriilor, Charles Boycott a încercat să evacueze 11 chiriaşi din fermele lor. Ca răspuns, Charles Parnell, un important reformator irlandez, a spus discipolilor săi să nu mai facă afaceri cu Boycott. Și de aici s-a ajuns la “boicotare”.

Cât despre ghilotină… Francezul Joseph Guillotin nu doar că nu a inventat ghilotina, dar a fost un doctor care se opunea pedepsei cu moartea. Și astfel se face că doar a sugerat că decapitarea ar fi o soluție mai umană. Iar cum oamenii au botezat ghilotină grotescul dispozitiv, după moartea lui Joseph, familia sa a fost forțată să își echimbe numele.


Iar exemplele pot continua cu Henry Shrapnel, John Montagu sau James Thomas Brudenell, cei cărora le datorăm cuvintele șrapnel, sandvici și cardigan.

Iată în continuare un excelent material video realizat de NPR. Chiar excelent, serios! Urmăriți-l! 🙂

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. motoc

    site exceptional !felicitari

Comentează

Parteneri