Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

O eroina

Vino cu mine! Tânăr sunt eu

“Brâu îți voi face din curcubeu…” Negura nopții doarme pe mal, Ca răzbunarea unor blestemuri, Reci sunt de crivăț negrele...

Continuare...


Powered by

O eroina

Sorin Tudorde @
8 September 2012

Se numește Mariana Drăgescu, a împlinit 100 de ani și este singura femeie-pilot în viaţă care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Marie-Ana-Aurelia Mariana Drăgescu a început să zboare, în dublă comadă, în anul 1935, la vârsta de 23 ani, obţinând al şaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot. A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi, contribuind la salvarea a peste 1.500 de militari

Astăzi, în ziua în care a împlinit 100 de ani, Mariana Drăgescu a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României și înaintată de către Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, la gradul de comandor în retragere.

Escadrila Albă a fost o unitate a Crucii Roşii care urmărea evacuarea răniţilor de pe teatrele de luptă și, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost singura unitate de avioane sanitare pilotate de femei din lume. Iar celor interesați să afle mai multe despre istorie Escadrilei Albe, le recomad acest interviu cu Mariana Drăgescu din România literară.

(via Gândul)

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. angela

    va dorim din suflet zile senine, pline de soare. si ocrotirea domnului isus.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.