Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Nesfarsita poveste de dragoste dintre moda si arta

Târg de Sfântul Nicolae

6 – 8 decembrie 2013, Muzeul Național al Țăranului Român. La marele Târg de Sfântul Nicolae de la Muzeul Național al...

Continuare...


Powered by

Nesfarsita poveste de dragoste dintre moda si arta

Rodica Balande @
26 May 2012

“Fashion and art have always been in love!”

Si cum s-ar putea dovedi acest lucru mai bine decât printr-o rochie-operă de artă? Aceasta este una dintre cele mai cunoscute rochii create vreodată: rochia Mondrian a lui Yves Saint- Laurent. O rochie inspirată din lucrările pictorului olandez “Piet” Mondrian.

Piet Mondrian (1877 – 1944) a fost puternic influenţat în creaţiile sale de culoare, prin George Seurat şi fauvism . Descoperind cubismul, Piet Mondrian a dezvoltat un nou stil denumit neo- plasticism (“De Stijl”, în olandeză).

Rochia Mondrian a fost creată de Yves Saint- Laurent în 1965 (Colecţia Toamnă- Iarnă), introducând astfel curentul Pop Art în moda pariziană. Pentru tânărul creator de modă (Yves Saint- Laurent avea 29 de ani atunci), rochia Mondrian a fost o adevărată declaraţie de sensibilitate artistică şi avangardism. Ea a fost inspirată de Compoziţie cu roşu, galben şi albastru (1921) a lui Piet Mondrian.

Faimoasa rochie a fost expusă în cadrul Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute din New York, iar un exemplar scos la licitaţie de Casa Christie s-a vândut cu 35 000 euro.

De la apariţia sa, rochia a inspirat numeroşi creatori de modă mai mult sau mai puţin cunoscuţi, acest model insinuându-se în viaţa noastră.

Unele dintre noi probabil că avem o astfel de rochie în dulap, dar oare ştiam că purtăm o operă de artă?

Despre autor

Rodica Balan

| LinkedIn | Twitter | Facebook | De același autor

Public Relations and Marketing Manager at ROCAVI Consulting SRL

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.