Matei Varga – restituiri într-un CD extraordinar

Matei Varga – Early Departures (CD), Sono Luminus, 2018.

Cel mai nou disc al pianistului Matei Varga (lansat în iunie 2018) aduce împreună două personalități excepționale ale muzicii românești și universale: Tudor Dumitrescu (1957-1977) și Dinu Lipatti (1917-1950). Îi leagă geniul și destinul crud…

Tudor Dumitrescu, mort la cutremurul din 4 martie 1977, când încă nu împlinise 20 de ani, este practic necunoscut publicului larg, dar amintirea sa este vie printre cei care l-au cunoscut ori i-au ascultat înregistrările. Cele 7 preludii în interpretarea lui Matei Varga reprezintă o restituire muzicală, culturală și spirituală copleșitoare. Profund marcat de geniul și destinul lui Tudor Dumitrescu, Matei Varga îl „răzbună“, dăruindu-i un crâmpei de nemurire….

Despre compozițiile lui Tudor Dumitrescu, specialiștii s-au exprimat elogios:

Relevă o mare afinitate pentru varietatea ritmică și timbrală și, totodată, un apreciabil simț al arhitecturii. Muzica lui – ca și arta-i interpretativă – se înscrie în orbita unui neoromantism cu nostalgii clasice. (Doru Popovici)
Ceea ce interpreta Tudor Dumitrescu dobândea, prin darurile sale pe zi ce trecea mai răspicate, suflu poetic, forță de adâncime, semnele premonitorii ale unor lesne descifrabile împliniri apropiate. Felul cum cânta era un vârtej de sunete calde, vibrante, puternice și totodată gingașe – gingășia unui temperament romantic și nobil. (George Sbârcea)

Dinu Lipatti, răpus de maladia Hodgkin la numai 33 de ani, este cunoscut în întreaga lume ca pianist. Puțini știu însă că el a fost și compozitor (catalogul compozițiilor sale numără 49 de lucrări, unele neterminate). Matei Varga ni-l restituie în această ipostază, ignorată până și de cei care îl divinizează pe pianistul Lipatti: Sonata romantică pentru pian în Re Major, Mica suită pentru pian, Nocturna pentru pian (pe o temă moldovenească) și Nocturna în fa diez minor – iată un remarcabil arc peste timp, între Lipatti și vrednicul său urmaș.

CD-ul lui Varga mai cuprinde In the Mists (În cețuri) de Leoš Janáček și, în chip de bis, divinul Adagio (pe o temă de Alessandro Marcello) din Concertul in re minor, BWV 974, de J.S. Bach.

Într-un An Centenar mai degrabă tern și anost din punct de vedere cultural, gestul discret și semnificativ al lui Matei Varga și succesul fulminant al CD-ului său, aduc un zâmbet și o rază de frumusețe. Acest CD nu este o simplă întreprindere muzicală — este un gest simbolic adânc și grav, de o valoare extra-ordinară (adică, da, ieșită din comun).

Muzician excepțional și pianist atins de aripa geniului el însuși, Matei Varga îi înțelege pe deplin, îi face să devină ai săi și îi restituie publicului în ipostaza de compozitori pe pianiștii Tudor Dumitrescu și Dinu Lipatti, plecați (mult) prea devreme dintre noi.

Ascultându-l pe Varga, aflat la deplină și strălucită maturitate, nu poți să nu te întrebi, înfiorat, ce ar fi devenit cei doi dacă destinul le-ar fi îngăduit să trăiască și să rodească până la adânci bătrâneți…Dar asta numai Dumnezeu știe.

Ana-Maria Botnaru

Ana-Maria Botnaru Blog | De același autor

Jurnalist cultural freelancer (din 1999), doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti (2009), pasionata de literatura, muzica baroca, apologetica crestina si... pisici.

Recomandări

Adaugă comentariu