Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Măslinul lui Platon

Candidați la fericire

Da, totul e minunat… Viața noastră, cea de toate zilele. O viață care, cel puțin în unele cazuri, este exact...

Continuare...


Powered by

Măslinul lui Platon

Sorin Tudorde @
20 January 2013

Trista soartă a unuia dintre cei mai vestiți și mai vârstnici copaci din lume…

În vestul Atenei se afla unul dintre cei mai vestiți copaci ai lumii: un măslin cu vârsta de aproximativ 2.400 de ani numit Măslinul lui Platon, pentru că, se spune, ar fi fost singurul supraviețuitor al crângului de măslini în care Platon a pus bazele celebrei Academii de la Atena, prima instituție de învățământ superior din lumea Occidentală.

Spun “se afla” pentru că, pe 7 octombrie 1976, pe când din trunchiul bătrân și cavernos încă mai creșteau câteva ramuri care înfrunzeau an de an, un accident rutier a făcut ca un autobuz să-l lovească în plin, scoțându-l din rădăcini. În semn de respect față de cultură și istorie, trunchiul a fost păstrat și amplasat în fața Universității Agrare din apropierea Atenei, iar în locul său avea să fie plantat un alt măslin.

O întâmplare care – culmea! – avea să se dovedească, peste ani, oarecum norocoasă: pe 17 ianuarie 2013, reporterii greci aveau să semnaleze faptul că măslinul a dispărut. Și dat fiind că din pricina crizei economice grecii sărăci fură lemne pentru foc de unde găsesc, poliția avea să concluzioneze sec că faimosul copac a fost tăiat și transformat în lemne de foc. Din fericire, copacul tăiat a fost “copia” Măslinului lui Platon, așa că trunchiul original încă mai poate fi admirat.

Măslinul lui Platon înaintea accidentului din 1975

Și, în final: știți care sunt cei mai bătrâni copaci din lume?

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri