Măslinul lui Platon

Trista soartă a unuia dintre cei mai vestiți și mai vârstnici copaci din lume…

În vestul Atenei se afla unul dintre cei mai vestiți copaci ai lumii: un măslin cu vârsta de aproximativ 2.400 de ani numit Măslinul lui Platon, pentru că, se spune, ar fi fost singurul supraviețuitor al crângului de măslini în care Platon a pus bazele celebrei Academii de la Atena, prima instituție de învățământ superior din lumea Occidentală.

Spun “se afla” pentru că, pe 7 octombrie 1976, pe când din trunchiul bătrân și cavernos încă mai creșteau câteva ramuri care înfrunzeau an de an, un accident rutier a făcut ca un autobuz să-l lovească în plin, scoțându-l din rădăcini. În semn de respect față de cultură și istorie, trunchiul a fost păstrat și amplasat în fața Universității Agrare din apropierea Atenei, iar în locul său avea să fie plantat un alt măslin.

O întâmplare care – culmea! – avea să se dovedească, peste ani, oarecum norocoasă: pe 17 ianuarie 2013, reporterii greci aveau să semnaleze faptul că măslinul a dispărut. Și dat fiind că din pricina crizei economice grecii sărăci fură lemne pentru foc de unde găsesc, poliția avea să concluzioneze sec că faimosul copac a fost tăiat și transformat în lemne de foc. Din fericire, copacul tăiat a fost “copia” Măslinului lui Platon, așa că trunchiul original încă mai poate fi admirat.

Măslinul lui Platon înaintea accidentului din 1975

Și, în final: știți care sunt cei mai bătrâni copaci din lume?

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu