Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Mașina de scris a lui Friedrich Nietzsche

Bărbatul Instagram

“În spatele fiecărei fete drăguțe de pe Instagram, se află un bărbat ca mine…” Câteva momente de amuzament pornite de la...

Continuare...


Powered by

Mașina de scris a lui Friedrich Nietzsche

Sorin Tudorde @
26 July 2013

Dragă cititorule, îți cerem din nou ajutorul. Pentru că, într-o lume a reclamelor agasante, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Mulțumim! Webcultura.

O frumoasă amintire.

Ceea ce vedeți în imagine este tastatura mașinii de scris pe care a folosit-o Friedrich Nietzsche. Un model Malling-Hansen, prima mașină de scris din lume produsă pentru comercializare.

Mașina de scris Malling-Hansen a fost inventată în anul 1865, a intrat în producție în anul 1870 și a devenit destul de repede ceea ce astăzi am numi un succes european. Fapt care l-a determinat pe Nietzsche ca, în 1881, să îi scrie sorei sale că își dorește o astfel de mașinărie și că este deja în corespondență cu danezul Rasmus Malling-Hansen, inventatorul ei. Nietzsche, care avea deja probleme cu vederea, spera ca noua invenție avea să-l ajute la scris. Iar în 1882, Hansen i-a trimis cel mai nou model, așa cum filozoful își dorise: o mașină de scris portabilă și foarte ușoară în raport cu standardele vremii, cu un design spectaculos și prevăzută cu bandă de scris colorată. Un fel de “tabletă” a acelor vremuri. Acest model.

Din păcate, Nietzsche a folosit-o pentru a scrie doar aproximativ 60 de scrieri. Și aceasta deoarece, după câte se spune, mașina de scris s-ar stricat în timpul unui transport. Nietzsche a dus-o la reparat la un specialist mecanic din Genova, oraș în care locuia, dar cum acestea nu mai văzuse până atunci mașini de scris, mai rău a stricat-o. Cu toate acestea, Nietzsche avea să afirme că mașina de scris i-a schimbat modul de gândire – “Instrumentele noastre de scris contribuie la ceea ce gândim”, avea el să noteze – și chiar avea să-i dedice un scurt poem:

“Mașina de scris este exact ca mine: metalică
Și totuși ușor de răsucit, mai ales în călătorii.
Răbdarea și tactul îți vor trebui din plin
Și degete fine pentru a ne folosi.”

(Surse: 1, 2)

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti.

Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.