Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Ion Creangă: o fotografie inedită

Zece filme celebre în zece imagini

Un exercițiu de cultură cinematografică. Imaginile care urmează încearcă să sumarizeze un întreg film prin intermediul a doar nouă cadre...

Continuare...


Powered by

Ion Creangă: o fotografie inedită

Sorin Tudorde @
1 April 2014

…și pățania din spatele acesteia.

O fotografie din anul 1885, realizată “la cură, la Slănic Moldova”, despre care N.A. Bogdan istorisește următoarele în “Poveşti şi bazaconii din Moldova” (Bucureşti, 1923).

Ion-Creanga

“Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie așa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creanga să-și scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncușor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coșuleț de brânza sau de păstrăvi și mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi însă, aflându-se și cu dl. A. C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă; ne așezarăm într-un tufiș de lângă sala de cură, Creanga stând în picioare, îndărăt și noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui.”

Descoperită de către specialiștii Muzeului Literaturii Române din Iași în patrimoniul instituției, imaginea este o copie după o ferotipie (una dintre cele mai ieftine şi mai accesibile forme de fotografie, era realizată la târguri, bâlciuri sau pe stradă și nu necesita cunoştinţe de optică sau chimie pentru a fi realizată).

Alte fotografii cu Ion Creangă aici.

(Sursa: Ora de Iași)

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.