Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Haina îl face pe om: o dovadă științifică

Un designer roman cucereste Los Angeles-ul

Se numește Camelia Skikos și a câștigat la San Francisco Fashion Awards premiul pentru cea mai bună colecție pentru femei....

Continuare...


Powered by

Haina îl face pe om: o dovadă științifică

Sorin Tudorde @
5 August 2014

Hainele nu doar că ne pot face să părem mai deștepți, dar chiar ne pot face să fim mai deștepți.

O serie de teste (oarecum amuzante), realizate, în 2012 de către profesorul Adam D. Galinsky.

Testul nr. 1. 58 de studenți au fost împărțiți în două grupe – unora li s-a dat să poarte un halat de laborator peste haine, celorlalți nu. Apoi au fost rugați să răspundă unor întrebări menite să le testeze atenția și capacitatea de concentrare. Rezultatul: studenții fără halat au făcu de două ori mai multe greșeli decât ceilalți.

Testul nr. 2. 74 de studenți au fost împărțiți, la întâmplare, în grupuri distincte: unii au fost rugați să poarte un halat alb și li s-a spus că este un halat de doctor, ceilalți au fost rugați să poarte exact același tip de halat, însă li s-a spus că este un halat de pictor. Apoi studenților li s-au arătat două imagini aproape identice și au fost rugați să găsească, în timp cât mai scurt, cele patru diferențe. Rezultatul: studenții care au crezut că poartă halat de doctor au făcut mai puține greșeli.

Deși studiile în acest domeniu sunt încă la început, profesorul Galinsky crede că “purtând chiar și pentru o scurtă perioadă de timp un articol vestimentar asociat cu inteligența, ne putem îmbunătăți abilități cognitive” și că “hainele invadează atât trupul cât și mintea, punându-l pe cel care le poartă în stări psihologice diferite”. Și, nu în ultimul rând cercetările lui Galinsky au introdus în psihologie un nou termen: embodied cognition.

Cercetările lui Adam D. Galinsky vin să se adauge celor desfășurata pe parcursul a mai multor ani de către profesoara de psihologie Tracy Morris – care arată că hainele influențează percepția celorlalți despre inteligența și competențele unei persoane – și celor desfășurate de către psihologul Yoon-Hee Kwon – care arată că modul în care ne îmbrăcăm influențează percepția pe care o avem despre propria inteligență și propriile aptitudini.

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


halate

(via)

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.