Publicația, prima de acest fel de pe piața românească, se va numi “Iocan”.
Potrivit lui Florin Iaru, motivaţia existenţei unei astfel de publicaţii vine din dorinţa de a valorifica talentele literare necunoscute, precum şi pentru a populariza proza românească: “Scopul nostru este să facem cunoscută proza românească foarte bună şi oamenii care scriu şi îşi pun povestirile în sertar că nu au unde să le publice, să aibă un loc unde să se poată adresa”.
Lansarea oficială a primului număr al revistei “Iocan” va avea loc la jumătatea lui aprilie – începutul lunii mai. Următoarele numere vor fi lansate la începutul toamnei, respectiv la începutul iernii. Revista va fi editată de editura Vellant, care a pus la dispoziţie şi logistica editorială, conform lui Florin Iaru. Aceasta va fi formată exclusiv din texte de proză scurtă.
“Nu există nicio astfel de publicaţie în România. Nu există de proză scurtă. Acesta este primul lucru la care m-am gândit. Al doilea, ştiu că foarte mulţi autori care se duc cu proza scurtă la edituri sunt refuzaţi pe motiv că publicul nu-i citeşte şi într-adevăr publicul nu-i citeşte, pentru că publicul nu e obişnuit să citească proză scurtă. Suntem patru oameni: Cristian Teodorescu, Marius Chivu, eu şi, din partea editurii Vellant, e poetul Dan Pleşa. Am pus toate lucrurile cap la cap, ne-am uitat cum au făcut alţii, ne-am gândi cum o să facem şi o să scoatem o revistă de proză, deocamdată trimestrial, deci patru numere pe an cu 10-15 prozatori cunoscuţi sau necunoscuţi. Pe noi nu ne interesează numele, ne interesează numai calitatea. Vom avea unul sau doi autori străini şi ca surpriză o proză foarte bună şi necunoscută din literatura română mai veche sau modernă, dar pe care lumea nici nu o mai ştie, de 20-40-50-60 de ani nu s-a mai reeditat nimic. Sunt lucruri foarte interesante acolo care ar putea fi uşor recuperate”, a mai spus Florin Iaru, pentru Mediafax.
Publicaţia va avea un format de tip carte, după modelul revistei “Granta” din Marea Britanie, preţul va fi unul “mediu spre ridicat”, între 25-29 de lei, iar în paginile publicației vor fi prezenţi şi autori străini, existând deja o colaborare cu o revistă internaţională în acest sens.