Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Flashmob, varianta Rembrant

Mic tratat de colorare a nopții

O frumoasă poezie. Mai știi când îmi spuneai că Sfinții nu locuiesc defel în Rai ci stau ascunși în sâni...

Continuare...


Powered by

Flashmob, varianta Rembrant

Sorin Tudorde @
8 April 2013

Din ciclul “cum mai promovăm un muzeu”.

Pentru a face cunoscută redeschiderea – după renovare – a muzeului Rijksmuseumd in Amsterdam, într-un mall olandez a fost organizat un flashmob având ca finalitate reconstruirea celebrei picturi a lui Rembrandt, “Rondul de noapte” (aflată în colecția muzeului).

“Tabloul Rondul de noapte 1642, considerat astăzi o capodoperă, a constituit la vremea sa un scandal. Comandantul Frans Banning Cock ar fi dorit să iasă mai mult în evidență în acest uriaș tablou. Ori, Rembrandt s-a concentrat mai mult asupra acțiunii înseși, decât asupra înfățișării figurilor; pentru el tema este defilarea, mișcarea, acțiunea neobișnuită, și nu tabloul colectiv tradițional al unui grup. Prin analiza cu raze Roentgen realizată în 1975 s-a dovedit că lacul, menit să protejeze opera ce înfățișează o acțiune care se desfășoară la lumina unei după-amiezi târzii, se închide cu trecerea timpului, producând iluzia unei scene nocturne.” (Wikipedia)

Și, pentru comparație, iată și pictura lui Rembrandt.

(via @ICR și TIME)

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri