Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Este dependența de Internet de natură genetică?

Ziua în care Brâncuși a dat în judecată Statele Unite. Și a câștigat

“Brâncuși vs. SUA” – un proces care a redefinit înțelegerea artei. Octombrie 1926: la o săptămână de la îmbarcarea lor...

Continuare...


Powered by

Este dependența de Internet de natură genetică?

Sorin Tudorde @
17 June 2013

O ipoteză surprinzătoare a cercetărilor germani.

Deși noțiunea de Internet este relativ nouă (serios, chiar așa este) dependența noastră de viața online ar putea fi genetică, iar femeile ar putea fi mai predispuse acestui tip de dependență – pe scurt, acestea sunt ipotezele formulate de cercetătorii germani din cadrul Universității din Bonn.

În ultimii ani, cercetătorii din Bonn au intervievat un număr de 843 de persoane pentru a afla obiceiurile lor de comportament online și modul în care s-ar simți în cazul în care nu ar mai avea acces la Internet. Din întregul grup, 132 de persoane prezentau simptomele asociate cu dependența (“toate gândurile lor din timpul zilei gravitau în jurul Internetului și simțeau că întreaga lor ființa va fi grav afectată dacă ar fi privați de acesta”).

Cercetătorii Universității din Bonn și ai Institutului Central de Sănătate Mentală din Mannheim au comparat markerii genetici ai persoanelor cu dependență față de Internet  cu cei ai unor persoane “sănătoase”. În urma analizelor s-a constatat că în cadrul grupului celor 132 de persoane se întâlnea mai des o schimbare genetică care joacă un rol major și în dependența de nicotină. “Se pare că această schimbare genetică joacă un rol esențial nu doar în dependența de nicotină, ci și în dependența de Internet”, a declarat conducătorul proiectului, dr. Christian Montag, cercetător în cadrul Universității din Bonn. “În cadrul grupului de subiecți care manifestau un comportament problematic în privința Internetului, schimbarea genetică a apărut mai ales la femei. Această constatare legată de împărțirea pe sexe, ar putea fi rezultatul unui subgrup al dependenților de Internet, ca acela al utilizatorilor de rețele sociale.” Deși mai sunt necesare multe alte cercetări înainte ca rezultatele să fie pe deplin validate, dr. Christian Montag afirmă că datele de până acum demonstrează deja că există indicii clare pentru o cauză genetică a dependenței de Internet.

Dacă ipoteza cercetărilor germani vor fi confirmate și de alte cercetări, atunci dependența de internet va putea fi analizată și din punct de vedere neurologic, fapt care va face posibilă apariția unor metode mai eficiente de tratament.

Și, în cazul în care dorești, poți face aici un test online pentru a vedea cât de dependent de internet ești.

(surse 1, 2)

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.