Două păcăleli celebre din lumea artelor

1. Marcel Duchamp – L.H.O.O.Q. Shaved.

Priviți lucrarea din imaginea următoare: este una dintre lucrăile celebre ale lui Marcel Duchamp, unul dintre cele mai cunoscuți reprezentați ai avangardismului și anti-artei.

A fost realizată în 1919, se numește L.H.O.O.Q. și este o carte poștală ieftină reproducând celebra Mona Lisa a lui Leonardo. Duchamp i-a desenat barbă și mustăți și a scris numele lucrării pe marginea albă. Evident, de la actul artistic și până în prezent s-au exprimat nenumărate opinii cu privire la mesajul operei de artă (de la protestul față de arta tradițională la idealurile dadaiste și mitul androginului). De-a lungul timpului Duchamp a realizat mai multe versiuni ale lucrării, ultima dintre acestea fiind realizată în 1965 și numindu-se L.H.O.O.Q. Shaved.: tot o carte poștală ieftină, dar fără barbă și fără mustață. O lucrare aflată în colecția Muzeului de Artă Modernă din New York.

Iar gluma este următoarea: L.H.O.O.Q. se citește în franceză èl ache o o qu, asemănător propoziției “Elle a chaud au cul”. Care știm cu toții ce însemnă. Evident, la cea de a doua lucrare se mai adaugă și shaved. 🙂

2. Piero Manzoni – Merda d’artista No. 014

Și, dacă tot vorbim despre Muzeului de Artă Modernă din New York: în colecția MOMA se află și aceasta lucrare realizată de artistul italian Piero Manzoni în 1961. O conservă rămasă nedesfăcută fie și pentru că în interiorul său se află exact ce scrie pe etichetă. Piero Manzoni a realizat 90 de astfel de lucrări.

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu